Zonnepanelen of een zonneboiler aanschaffen?

Zonnepanelen of een zonneboiler aanschaffen?
februari 10, 2020 Richard

Investeren in duurzame energie is enorm populair. Een van de meest populaire manieren is om gebruik te maken van de gratis energie van de zon. Je hebt op dit gebied 2 belangrijke opties: een zonneboiler of zonnepanelen. In deze blog vind me meer info over de verschillen, de kosten en andere informatie.

Hoe werkt een zonneboiler?

De werking van een zonneboiler is eenvoudig: Het door de zon opgewarmde water in de buizen wordt verpompt en de warmte daarvan bewaard in een geïsoleerd voorraadvat: de boiler. Op deze manier is er een hoeveelheid warmte beschikbaar welke op een ieder moment gebruikt kan worden, al schijnt de zon zwak of helemaal niet. Zelfs in de winter kan met minimale zon zo’n boiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken. Sommige systemen leveren ook een bijdrage aan de ruimteverwarming. De collector wordt in Nederland vaak op het dak van een woning geplaatst. De opbrengst in Nederland is optimaal als de hellingshoek van de collector ongeveer 45 graden is en deze georiënteerd is op het zuiden.

Kosten zonneboler

De kosten van een zonneboiler installatie liggen tussen de € 2.000 en € 4.500 (incl. installatiekosten en btw). Via de ISDE-regeling kun je nu nog een aantrekkelijke subsidie krijgen op de zonneboiler.

Hoe verschilt het met zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben een heel andere functie. Waar de zonneboiler wordt gebruikt om de warmte van de zon om te zetten naar warm tapwater (soms kan deze ook rechtstreeks op de vloerverwarming worden aangesloten), wekken zonnepanelen elektriciteit op. Stroom om bijvoorbeeld je huishoudelijke apparaten te laten draaien. De kosten van zonnepanelen liggen een stuk hoger, maar de potentiële besparing is ook een stuk hoger. Normaal gesproken heb je jouw zonnepanelen ongeveer in 7 jaar terugverdiend.

Kosten zonnepanelen

Heb je een gezin met 2 personen? Dan verbruik je ongeveer 3.000 – 3.500 kWh stroom. Hiervoor heb je ongeveer 15 panelen nodig. De totale prijs hiervan ligt rond de €7.500. Je bespaart dan al gauw tussen de €700 tot €800 per jaar. Via een vergelijker als Zonnepanelenrevolutie.nl vind je snel en eenvoudig de laagste prijs in Gelderland of Noord-Holland.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*