Iets bijdragen? Neem een duurzame baan

Iets bijdragen? Neem een duurzame baan
juni 12, 2023 Richard

Duurzaamheid is tegenwoordig belangrijker dan ooit. We leven momenteel in een klimaatcrisis, dus moeten we zo duurzaam mogelijk leven. Dit kan met je voeding, reispatroon, maar ook door middel van een duurzame baan. Dit is een baan waarmee je een positieve bijdrage levert aan de maatschappij, door bijvoorbeeld klimaatvervuiling te onderzoeken. Bovendien moet de baan goed bij jou passen. Want duurzaamheid gaat ook over het op lange termijn kunnen volhouden van een baan. Ben jij nog op zoek naar een duurzame baan, zoek dan eens “banen duurzaamheid” op, op internet. Daar zie je verschillende vacatures voor banen die met duurzaamheid te maken hebben.

Jouw eigen baan in een duurzame organisatie

Het kan ook zijn dat jouw baan zelf niet direct invloed heeft op de natuur. Stel dat jij opgeleid bent tot marketingadviseur, dan is dit niet per se duurzaam. Wil jij toch jouw steentje bijdragen? Ga dan bij een duurzame organisatie werken, waarbij je alsnog jouw vak kunt uitoefenen. Ook bij duurzame organisaties hebben ze namelijk een goed marketingteam nodig. Zo kun je bijvoorbeeld eens kijken bij non-profit organisaties als WNF, of Greenpeace. Ook kan je voor bedrijven werken die zich bezighouden met duurzame energie, zoals zonnepanelen en windmolens. Op deze manier kun je wel doen wat in jouw straatje past, maar toch een bijdrage leveren.

Maak duurzame omschakelingen in je huidige baan

Misschien dat het nog wat vaag klinkt, een duurzame baan. Maar zo moeilijk hoeft het niet te zijn. Je hoeft namelijk niet alles drastisch om te gooien. Als je fruitteler bent, kun je van chemische bestrijdingsmiddelen overstappen op ecologische manieren om jouw fruit te beschermen tegen beesten en ziektes. Zo heb jij jouw baan al snel verduurzaamd. Je hoeft niet direct bij een ander bedrijf te werken om een duurzame baan te hebben. Je kunt ook klein beginnen en proberen om jouw huidige baan zo duurzaam mogelijk te maken. Als je inkoper bent, probeer dan wat lokaler in te kopen, denk aan Europa, in plaats van Azië bijvoorbeeld.

Solliciteren naar een duurzame baan

Heb je geen zin in kleine stapjes, en wil je toch naar een duurzame baan switchen, dan kan dat natuurlijk ook. Maar waar moet je beginnen? Gelukkig gaat solliciteren en een baan vinden, wat makkelijker dan vroeger. Op internet kun je ontzettend veel vacatures bekijken. Typ in de zoekmachine gewoon in vacature klimaat, en je zal al gauw veel verschillende duurzame banen vinden. Daarnaast kun je je ook inschrijven bij verschillende online vacaturebanken. Kijk ook eens op LinkedIn, en ga op zoek naar duurzame bedrijven. Probeer er een beetje achter te komen wat voor soort bij je wilt en bij wat voor soort duurzame organisatie jij graag zou werken.

Waarom is een duurzame baan belangrijk?

Na dit hele verhaal is het wel handig om te weten, waarom je nou eigenlijk moet kiezen voor een duurzame baan of organisatie. Dat zal ik nu kort, maar krachtig uitleggen. Omdat we onszelf in een klimaatcrisis bevinden, is het belangrijk om het klimaat zoveel mogelijk te sparen en te herstellen, in plaats van te belasten. Door een duurzame baan of door bij een duurzame organisatie te werken, draag je met jouw werk niet meer bij aan het belasten van het klimaat en het vervuilen van het milieu. Je helpt daarentegen het klimaat te herstellen waar nodig, of bent bezig met het moderne leven zo duurzaam mogelijk maken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*