Kabels en leidingen lokaliseren, hoe doe ik dat?

Kabels en leidingen lokaliseren, hoe doe ik dat?
november 17, 2020 Richard

Je bent van plan te gaan graven op een openbare plek. Dit doe je in opdracht voor een bepaald bedrijf of voor jezelf. Het is raadzaam om eerst vast te stellen welke kabels en leidingen er op deze plek kunnen lopen voor je gaat graven. Wanneer jij met je graafmachine of andere apparaten een kabel of leiding raakt, kunnen de gevolgen groot zijn. Het is daarom handig om even te laten zien hoe je het beste aan de slag kunt gaan zodat je zo veilig mogelijk kunt graven. In dit artikel lees je alles over kabels en leidingen lokaliseren.

Ondergrondse infrastructuur

Het is eigenlijk een must om, voordat je gaat graven, duidelijk te hebben waar bepaalde kabels en leidingen lopen. Wanneer jij dus met bepaalde apparatuur op een leiding stuit zijn de gevolgen erg groot en zorg je naast overlast ook voor onvoorziene kosten. Het is het beste om een bedrijf te benaderen voor de informatie die je nodig hebt voordat je gaat graven. 

Digitaal vastleggen

De gegevens die een bedrijf bezit over welke kabels en leidingen waar lopen, worden vaak digitaal vastgelegd. De gevonden kabels en leidingen worden vertaald naar een kaart waarop duidelijk te zien is waar de betreffende zaken lopen. Als jij dus van plan bent om te gaan graven is het verschrikkelijk belangrijk om te weten waar de kabels lopen. De gevolgen zijn al eerder genoemd, maar hier kan ik niet duidelijk genoeg in zijn. 

KLIC-melding 

KLIC staat voor ‘Kabels en Leidingen Informatie Centrum’. Met de melding hiervan wordt  bedoeld dat, wanneer je op een openbare plek gaat graven, je volledig op de hoogte bent van alle leidingen en kabels die op deze plek kunnen liggen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat er leidingen of kabels vernield worden door het gebruik van graafmachines of andere apparaten. Een KLIC-melding is sinds betrekkelijk korte tijd verplicht en zo kan het dus nooit voorkomen dat jij per ongeluk een kabel of leiding zult raken tijdens het graven. Naast de KLIC-melding is het ook zaak dat je zelf een extra controle uitvoert. Je mag namelijk niet alleen uitgaan van de informatie die het KLIC je geeft. De informatie die wordt gegeven is vaak redelijk betrouwbaar, maar het kan voorkomen dat een bepaalde leiding of kabel een meter verderop ligt. Zorg er dus voor dat voordat je gaat graven je het gehele terrein tot op de millimeter nauwkeurig kent. Zo zul je nooit voor onverwachte verrassingen komen te staan.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*