Houten veranda in je tuin

Houten veranda in je tuin
februari 24, 2022 Richard
houten veranda

De meeste tuinen kennen een vaste zithoek, waar een loungeset staat of een buitentafel met stoelen waar je regelmatig zit met lekker weer. Maar wat nu als er tijdens je gezellige barbecue feest ineens regen uit de lucht komt vallen? Dan is het fijn om een veranda te hebben waar je onder kunt zitten, zodat je feest niet onderbroken hoeft te worden. Wij gaan je in dit artikel meer vertellen over de voordelen van een veranda in je tuin, de verschillende soorten veranda’s en de houtsoort Douglas.

Voordelen van een veranda in je tuin

Laten we beginnen met de grote voordelen die het plaatsen van een veranda met zich meebrengt. Of je nu een veranda tegen je huis aan laat plaatsen bij de tuindeuren, de zijkant van het huis of midden in de tuin: het grootste voordeel is dat je ook buiten kunt zitten als het regent. Zo kun je vaker van je tuin genieten, ook in de winter of herfst bijvoorbeeld.

Doordat het dak vaak wordt gemaakt van lichtdoorlatend materiaal zoals dakplaten van polycarbonaat in helder of opaal, zorgt het ervoor dat de ruimte onder de veranda mooi licht blijft. Wanneer dit helemaal dicht zou zijn, zou je ook de lichtinval in je huis tegenhouden en dat is natuurlijk zonde. Als je kiest voor opaal met 54% lichtdoorlaatbaarheid, houdt het redelijk wat zonlicht tegen zodat je met minder UV-straling te maken hebt als je hieronder zit. Een heldere dakplaat laat ongeveer 80% licht door en houdt dus ook de felste zonnestralen tegen.

Soorten veranda’s

Er zijn veel soorten veranda’s en daarbij nog veel meer opties om uit te kiezen. Een Douglas veranda is, zoals de naam al zegt, gemaakt van de sterke houtsoort Douglas. Hoe breed je veranda wordt is afhankelijk van de muur waar deze tegenaan komt en natuurlijk je eigen wensen. Wil je deze op de volledige achterzijde van het huis, van schutting tot schutting, dan worden er vaak 3 steunpalen gebruikt. Wanneer de veranda wat kleiner is zijn twee staanders voldoende. Verder kun je als diepte van de veranda kiezen uit 287, 337 of 387 centimeter. Standaard is de doorloophoogte 240 centimeter, maar deze kan nog opgehoogd worden tot maximaal 317 centimeter. Zo kun je de afmetingen helemaal afstemmen op je eigen wensen en het huis.

Verder kun je de veranda volledig afstemmen op je eigen smaak en bijpassend bij het huis. De palen van de veranda kunnen kleurloos zijn, dus gewoon de natuurlijke houtkleur, maar ook licht grijs, wit of antraciet. Als je kiest voor donkere palen, geeft dit een mooi contrast met de warme houtkleur op de rest van de veranda. Wil je liever een deel van de veranda afsluiten met een glazen wand? Ook dat is mogelijk! Tussen twee staanders kan een frame met glas geplaatst worden, zodat je de wind daar tegenhoudt en daarmee ook de ergste kou tegenhoudt.

Douglashout

Een veelgebruikte houtsoort voor overkappingen, veranda’s en andere houtwerken in de tuin is Douglas. Dit is natuurlijk niet zomaar, want het is een duurzame, goed te bewerken houtsoort met een rustieke uitstraling. Douglashout is voornamelijk afkomstig uit Noordwest-Europa van douglassparren. Denk hierbij aan Nederland, Duitsland, Frankrijk en België, maar ook uit Scandinavië.

Van nature heeft Douglas een lichte, geelbruine kleur maar je kunt het hout natuurlijk ook behandelen met beits of lak. Wanneer je dit niet doet, zal het hout vergrijzen door de buitenlucht. Zonder behandeling heeft het al een lange levensduur van 10 tot 15 jaar, dus je kunt lang van de veranda genieten. Door het hout te behandelen verleng je tevens de levensduur met tientallen jaren. Dit dien je wel iedere twee tot drie jaar te doen, zodat het hout in goede staat blijft. Om houtrot te voorkomen is het sowieso verstandig om de onderzijde van de staanders met betonpoeren te verhogen. Zo voorkom je langdurige blootstelling aan vocht en zal het hout langer mooi blijven.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*