Een waterontharder installeren: waar moet je opletten en de risico’s

Een waterontharder installeren: waar moet je opletten en de risico’s
februari 23, 2022 Richard
waterdruppel

Om kalkaanslag tegen te gaan kan je kiezen voor een waterontharder als alternatief. Maar je zal je toch enkele vragen moeten stellen wanneer je een waterontharder in Breda wil gaan installeren. Welke type waterontharder geef je de voorkeur? Daarnaast moet je kijken of je een vakspecialist inhuurt om de waterontharder te installeren of ben je een handige Harry die het zelf wil gaan uitvoeren? Hou rekening dat je op eigen houtje een waterontharder kunt installeren, maar verlies tegelijkertijd niet uit het oog dat dit risico’s met zich meebrengt. Maak een juiste afweging zodat je achteraf niet geconfronteerd wordt met onaangename verrassingen.

Zorg voor een goede voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat om een waterontharder in Breda te laten plaatsen of zelf te installeren, moet je eerst een plaats voor de waterontharder uitkiezen. De vaakst voorkomende plaatsen zijn: in de bergruimte of vlakbij de meterkast. Belangrijk is dat de waterontharder waterpas kan worden geïnstalleerd. Een ander aspect waar je aandacht aan moet besteden is dat de waterontharder zich niet in een woonruimte bevindt waar het vriest in de wintermaanden. De meest geschikte locatie zoeken is dus prioritair in je stappenplan. Bij de installatie van een elektrische waterontharder moet er uiteraard een stopcontact in de buurt zijn.

Het installeren van de waterontharder

Eenmaal als het voorbereidend werk is beëindigd, zal je meteen moeten beginnen met een zogenaamde bypass aan te leggen. Op die manier kan je op alle onvoorziene ogenblikken de waterontharder uitschakelen. Zorg ook dat het water rechtstreeks in het huis vloeit. De installatie zelf gebeurt volgens het type ontharder dat je hebt aangeschaft. In een bijhorende handleiding krijg je in een stappenplan te lezen welke instructies je moet volgen: een in- en uitgaande waterleiding, een stroomkabel en een spoel waterafvoer.

De waterontharder afstellen volgens de meegeleverde handleiding

Als je alles nauwkeurig hebt geïnstalleerd, zal de waterontharder volgens bepaalde normen moeten worden afgesteld. Zo zal je de hardheid van het water nauwkeurig moeten worden gemeten. Met deze informatie moet je de waterontharder afstemmen. Om dit tot een goed einde te brengen kan je zo’n waterhardheid setje aanschaffen. Heikel punt is wel dat de waterhardheid nauwkeurig wordt afgelezen. Een foutieve meting kan leiden tot een overmatig gebruik of tot weinig spoeling waardoor het hele waterontharding proces geen enkel effectief resultaat oplevert.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*