Een huis kopen, of toch huren?

Een huis kopen, of toch huren?
maart 6, 2020 Richard
huis kopen of huren

Veel mensen denken dat een huis huren weggegooid geld is, en dan kopen altijd de beste optie is. Maar is dit wel echt zo? Of zitten er stiekem toch voordelen aan het huren van een huis? Wij hebben het voor je uitgezocht!

Voordelen van een koophuis

Een voordeel van het kopen van een huis is dat je meer keuze hebt uit verschillende soorten woningen. Huurhuizen zijn vaak dezelfde soort types, terwijl vrijwel ieder soort woning te koop is. Een ander groot voordeel is dat een koop huis écht van jou is. Hierdoor ben je dus vrij om verbouwingen e.d. te doen. Door verbouwingen kan je huis zelfs stijgen in waarde, wat tevens een voordeel is. Een ander financieel voordeel is dat de maandlasten gelijk blijven, je weet dus waar je aan toe bent.

Nadelen van een koophuis

De voordelen klinken erg aantrekkelijk. Helaas zitten er ook nadelen aan een koophuis. Zo zijn onderhouds- en reparatiekosten bijvoorbeeld voor eigen rekening (in tegenstelling tot huurhuizen). Waar een koophuis kan stijgen in waarde, kan het ook dalen in waarde. Bij een huurhuis heb je hier geen last van. Een ander financieel nadeel is de extra belastingen en heffingen die een koophuis met zich meebrengt.

Een koophuis heeft dus diverse voor- en nadelen. Maar hoe zit het met een huurhuis?

Voordelen van een huurhuis

Een groot voordeel van een huurhuis is de flexibiliteit die je hebt. Je zit nergens voor lange tijd aan vast, vaak heb je een korte opzegtermijn. Ideaal dus voor als je niet lang op dezelfde plek wilt blijven wonen, verhuizen is een stuk eenvoudiger! Een ander voordeel is dat onderhouds- en reparatiekosten voor de verhuurder zijn. Nog een financieel voordeel is dat je mogelijk in aanmerking kan komen voor huurtoeslag.

Nadelen van een huurhuis

Het huren van een huis heeft dus verschillende voordelen. Maar uiteraard brengt het ook nadelen met zich mee. Zo is er bijvoorbeeld meestal een beperkt aanbod en ben je afhankelijk van verhuurders. De huurprijs kan hierdoor ieder jaar stijgen. Wanneer de woningprijs stijgt, heb je er zelf niks aan. Ook kan je niet eenvoudig verbouwingen doen, en laat de verhuurder dit wel toe, dan heb je zelf niks aan de mogelijke waardestijging die hieruit volgt.

Keuze gemaakt, en nu?

Heb je met behulp van de bovenstaande punten een keuze kunnen maken? Mooi, maar voor je kunt verhuizen zul je eerst je huidige woning moeten verkopen. Gelukkig kan dit eenvoudig bij Bagro Vastgoed. Op deze website vind je tevens een ruim aanbod van zowel koop- als huurwoningen!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*