Makelaarskosten voor kopende en verkopende partij

Makelaarskosten voor kopende en verkopende partij
juli 27, 2021 Richard

Verhuizen is een bezigheid waar ieder mens wel een keer in zijn leven mee te maken krijgt. Naast spanning en enthousiasme gaat de verhuizing vaak ook gepaard met veel gedoe en bijkomstige stress. Er moet namelijk ontzettend veel geregeld worden. Van papierwerk tot het daadwerkelijk verhuizen van je spullen. Om het werk wat lichter te maken, geef je het kopen en verkopen van je woning doorgaans uit handen aan een makelaar uit de regio, bijvoorbeeld een makelaar in Venlo. Hier zitten natuurlijk ook kosten aan verbonden, welke voor beide partijen kunnen verschillen. Wij leggen het je uit.

Kosten voor de kopende partij

Als kopende partij werkt de makelaar in Venlo als zogeheten aankoopmakelaar. Deze gaat mee naar woningbezichtigingen en geeft de koper advies. Ook zal hij de onderhandelingen met de verkopende partij leiden. Hiervoor betaalt de aankopende partij een zogeheten makelaarscourtage, welke bij de makelaar in Venlo doorgaans een vast bedrag is.
Het komt veelvuldig voor dat woningen verkocht worden met het voorbehoud kosten koper. Dit zijn de kosten die voor rekening van de kopende partij komen en zijn bepaald door de overheid. Onder de kosten koper vallen: de overdrachtsbelasting, de advieskosten, de afsluitkosten van een hypotheek en alle kosten voor de notaris.

Kosten voor de verkopende partij

Zodra de woning in de verkoop komt, wordt deze door de makelaar in Venlo aangemeld, gepromoot en met behulp van bezichtigingen verkocht. Hiervoor worden bepaalde tarieven gehanteerd. Daarnaast betaalt de verkopende partij bij verkoop van het huis een bepaald bedrag aan de makelaar, het eerdergenoemde makelaarscourtage. Dit bedrag is bedoeld als vergoeding voor de verleende diensten van de makelaar met betrekking tot de verkoop.

Het makelaarscourtage kan een bepaald percentage van de koopsom betreffen, maar het is ook mogelijk dat er een vast bedrag, een maandelijks bedrag óf een combinatie hiervan wordt gehanteerd. Je wordt daarom als verkopende partij aangeraden om hier op voorhand duidelijke afspraken over te maken. De makelaarscourtage is echter wel een zogeheten no cure no pay – beloning. Dat wil zeggen dat wanneer het huis niet verkocht wordt, de makelaar ook geen vergoeding krijgt. De opstartkosten staan hier echter weer los van. Dit is het bedrag dat de makelaar vraagt om de verkoop op te starten.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*