Je zolder opruimen in vijf stappen

Je zolder opruimen in vijf stappen
juni 5, 2020 Richard
Zolder

Je zolder opruimen kan een flinke klus zijn. Zeker als deze jarenlang dienst heeft gedaan als ruimte waar je alles kon stallen wat je niet meer gebruikte, kan de hoeveelheid spullen die je er aantreft enorme proporties hebben aangenomen. Hoe tover je je rommelzolder om in een efficiënte opbergruimte met plek voor meer dan alleen maar spullen?

Doe weg wat weg kan

Staat die zolder vol met spullen? Dan is de eerste stap om weg te gaan doen wat je niet meer nodig hebt. Wees kritisch: veel mensen hebben de neiging om veel te bewaren omdat het zonde is om weg te gooien, maar als je al weet dat je het nooit meer gaat gebruiken dan is het eigenlijk net zo zonde: maar dan van de ruimte. Ga alles door, en bewaar alleen dat waar je echt heel bijzondere herinneringen aan hebt, of waarvan je weet dat je het in de komende tijd nog eens gaat gebruiken. Je skispullen bewaren omdat je vrijwel ieder jaar op skivakantie gaat? Ja! Je tent bewaren terwijl het tien jaar geleden is dat je voor het laatst hebt gekampeerd? Nee!

Kijk nog eens kritisch

Heb je weg gedaan wat weg kan? Mooi, dan is het tijd voor de tweede ronde. Je gaat nogmaals door de spullen heen die over zijn gebleven, en nu écht kritisch. Zeer waarschijnlijk heb je namelijk zo hier en daar gesmokkeld, en meer bewaard dan nodig. Dit is het moment om dat recht te zetten.

Maak ruimte voor wat mag blijven

Nu je echt alleen nog de dingen over hebt die mogen blijven, is het tijd om een plek te zoeken waar je dit kan gaan bewaren. Zeker als je op je zolder meer wil doen dan alleen maar spullen opslaan, en je bijvoorbeeld van plan bent om er werkkamer, logeerruimte of hobbykamer van te maken, moeten de spullen zoveel mogelijk aan de kant. Misschien is er wel kastruimte onder de schuine zijden van je dak aanwezig, of kun je dit zelf realiseren? Hoe dan ook, zoek een plek waar je straks de spullen kwijt kan zonder dat ze in de weg staan.

Zorg voor goede dozen

De makkelijkste manier om spullen op te bergen, is in verhuisdozen. Hier kan veel in, ze zijn stevig en bovendien kun je ze stapelen. Verhuisdozen bestellen is dus een goed idee. Stop de spullen die je wil bewaren erin, en stapel ze zo goed en efficiënt mogelijk op, zodat alles zo min mogelijk plek in beslag neemt.

Wees jezelf dankbaar

Als al je spullen een plekje hebben gevonden, heb je er waarschijnlijk al een paar dagen opruimen, weggooien en sjouwen op zitten. Maar het resultaat mag er zijn! Opeens is je zolder weer een open ruimte die je ook echt kunt gebruiken. Vanaf nu ga je er natuurlijk wel goed op letten dat je het niet meer zo ver laat komen: alleen spullen die je echt wil bewaren gaan nog naar zolder, en verdwijnen het liefst zo snel mogelijk in een verhuisdoos.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*