Akoestisch advies: alles wat je moet weten

Akoestisch advies: alles wat je moet weten
februari 23, 2022 Richard
Akoestisch plafond

Akoestische plafondbekleding kan zorgen voor rust en stilte voor flatbewoners. Lawaaierige buren met huisdieren en kinderen, regelmatige feestjes of gewoon luidruchtig rondlopen kunnen de slaap verstoren, concentratieproblemen, stress en een aantal andere ongemakken veroorzaken. Je kunt deze ongemakken echter verminderen door akoestische plafondtegels aan te brengen. Lees verder voor meer informatie over akoestisch advies.

Hoe werkt akoestische plafondbetegeling?

Bij akoestische coating voor plafonds is het noodzakelijk dat het plafond onafgewerkt is om de isolatie aan te brengen. Het is belangrijk pleisterwerk te verwijderen en intact te laten, zodat het later opnieuw kan worden aangebracht.

Alleen de balken moeten zichtbaar blijven. Door het isolatieschuim in de ruimten tussen de balken aan te brengen, wordt de akoestische isolatie beter. Bij het aanbrengen van akoestische plafondbekleding moet worden gecontroleerd of er geen gaten in het plafond zitten. Zelfs de kleinste gaatjes kunnen geluid doorlaten.

Akoestische plafond coating: Stop luchtgeluid!

Luchtgeluid is het geluid dat afkomstig is uit de lucht en dat via de vloer en de muren van het gebouw tussen verschillende ruimten wordt overgedragen. De meest voorkomende voorbeelden van luchtgeluid in gebouwen zijn gesprekken, muziek of TV. Om dit soort lawaai te isoleren, is het meest aan te bevelen een akoestisch plafond aan te brengen, door een plafond onder de bovenste plaat aan te brengen. De meest voorkomende systemen zijn stijve paneelsystemen op profielen, zoals gipspaneelsystemen.

Voor een goede akoestische isolatie is het belangrijk een spouw te laten tussen de plafondplaat en de plaat, en daarin absorberend materiaal te plaatsen. Het is belangrijk te bedenken dat voor een correcte akoestische plafondbekleding de plafondplaat waterdicht moet zijn en dat, als we hem doorboren om er verlichtingsarmaturen of andere accessoires in aan te brengen, we de isolerende eigenschappen ervan kunnen verliezen.

Wat zijn de voordelen van het plaatsen van akoestische panelen?

1. Privacy

We kunnen stellen dat het belangrijkste voordeel van akoestische plafondisolatie de privacy is, zowel voor huizen als voor flats, in een residentiële of commerciële omgeving. Het dempt immers de meeste geluiden die van binnenuit komen, zodat belangrijke gesprekken of intimiteiten niet door de buren kunnen worden gehoord.

Op dezelfde manier willen de bewoners van residenties niet dat hun intimiteit wordt blootgesteld aan andere mensen, omdat dit veel negatieve gevolgen heeft. Niet te vergeten dat je thuis vrijheid nodig hebt om te kunnen praten en doen wat je wilt.

2. Ruisonderdrukking

Geluiden zijn al die geluiden die door menselijke activiteit worden voortgebracht. Wij kunnen ze tot op zekere hoogte probleemloos verdragen, maar ze veroorzaken een toename van de stress wanneer ze buitensporig worden en uit verschillende bronnen komen. Plafondgeluidsisolatie houdt misschien niet alle geluiden tegen, maar verlicht wel een groot deel ervan – wat de andere veel draaglijker maakt.

3. Gemoedsrust

Geluidsisolatie werkt in beide richtingen, zodat ook geluiden van buitenaf niet kunnen binnendringen. Dit is vooral nuttig in gemetselde gebouwen, die elke impact op de buren overbrengen op de delen binnen de flats.

Als je niet gestoord wilt worden door buitensporige bewegingen boven, moet je deze technologie zeker installeren. In het geval van bedrijven kan geluidsoverlast zelfs klanten wegjagen die comfort boven alles stellen.

Bron: Akma.nl

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*