Hoe kan je regenwater hergebruiken?

Hoe kan je regenwater hergebruiken?
oktober 18, 2021 Richard
nat gras

We kunnen water besparen door minder water te gebruiken, maar een andere slimmere manier is, door het regenwater te gaan hergebruiken. Water hergebruiken kan door een watertank, die je op jouw riool aansluit. Groenmetwater.nl kan jou erbij helpen om het systeem voor waterhergebruik te installeren. Zij bieden een goede ondersteuning op locatie.

Hoe kan ik regenwater hergebruiken?

Er zijn twee soorten manieren om regenwater op te vangen. Een regenton is de goedkoopste manier. Een regenwatersysteem is een eenvoudig netwerk dat regenwater naar een opslagtank op grond niveau leidt. De regentonnen kunnen maar liefst tweehonderd liter water opvangen. Je giet het opgevangen water door een tuit onderaan de tank  en dan kan je dit water gebruiken voor de tuin. 

De andere mogelijke manier om het regenwater te recyclen, is met een regenwateropvangsysteem. De opslagcapaciteit is veel groter dan bij een regenton. Je kunt maar liefst 6500 liter regenwater opvangen. Met deze optie zou je dus ook je toilet kunnen doorspoelen of je kleren kunnen wassen. Een regenwatersysteem werkt op dezelfde manier als een regenton en verzamelt regenwater uit de dakgoten. Alleen kan een regenwatersysteem meer watercapaciteit opslaan. De meeste regenwatersystemen hebben krachtige pompen, filters en een opslagcontainer die meestal ondergronds in de tuin wordt begraven.

Een regenwatersysteem

Voor woningen zijn er watersystemen in uiteenlopende maten en soorten. Er zijn watersystemen die het mogelijk maken om te besparen op douchewater, zoals HydroLoop of een hemelwatersysteem waarmee je water kan besparen door regenwater te gebruiken. Daarnaast kan je water besparen door afvalwater te zuiveren en te gebruiken in de tuin of voor toiletspoeling. Zo zijn er zelfs voorbeelden van zwemvijvers die met gezuiverd grijs water op niveau worden gehouden of systemen waarmee het mogelijk is de was schoon te krijgen met gezuiverd afvalwater. Grijs water is ongezuiverd afvalwater dat afkomstig is van alles behalve toiletten. Dit is bijvoorbeeld het afvalwater uit gootstenen, douches en wasmachines. Het is slechts licht verontreinigd en daarom heel geschikt om nog een keer te gebruiken.

Voor-en nadelen aan gerecycled water

Als we de kranen in onze huizen opendraaien, krijgen we water van hoge kwaliteit dat veilig is voor menselijke consumptie; veilig gemaakt met chemische behandelingen uitgevoerd in je plaatselijke zuiveringsinstallatie. Dit maakt ons kraanwater veilig om te drinken, maar de chemische samenstelling van kraanwater is niet altijd perfect voor onze planten. Regenwater is van nature zachter dan kraanwater en heeft meestal een geschikte pH-waarde voor de bodem. Een nadeel is dat de aanschaf van een regenwatersysteem heel hoog is en dat er niet elke dag even veel regenwater valt. Het water dat opgevangen wordt met de systemen is niet geschikt om om van te drinken.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*