Een boiler: waar en waarom?

Een boiler: waar en waarom?
juni 5, 2020 Richard
Boiler

Waar in veel huishoudens slechts één apparaat te vinden is dat zorgt voor warmte en warm water, de combiketel, zien we in een toenemend aantal huizen ook dat boilers een belangrijke rol spelen. Om welke reden kiezen mensen voor een boiler, en in welke ruimte of ruimtes van hun huis?

Alles-in-één

In de meeste huishoudens vind je tegenwoordig een combiketel terug. Dit apparaat zorgt eigenlijk voor alle warmte die je in je huis nodig hebt, zowel qua water als wanneer het gaat om de centrale verwarming. We hebben het over geavanceerde apparaten, die ondanks hun steeds kleinere formaat prima werk leveren. Warm water gebruiken kan op verschillende plekken in het huis tegelijk, en ook de verwarming kan daarnaast gewoon draaien. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast deze ketel nog een apparaat in huis te halen, maar handig is het soms wel.

Mensen die vaak veel warm water tegelijk nodig hebben, kiezen er soms voor om naast de cv-ketel of combiketel een boiler te plaatsen. Boilers heb je in alle vormen en maten. Gaat het om een boiler voor de badkamer waar regelmatig, en liefst een beetje snel, een bad gevuld moet worden, dan wordt deze vaak op dezelfde plek als de ketel geplaatst. Doordat de boiler altijd een aardige hoeveelheid water op een veel warmere temperatuur dan voor een bad noodzakelijk is op voorraad heeft, gaat het vullen hiervan een stuk sneller.

Vooral in de keuken

De meeste boilers vinden we echter terug in de keuken. De keukenboiler is populair, omdat dit bij uitstek de ruimte is waar je graag snel de beschikking hebt over warm water. En dat nu juist op de plek die zo ver verwijderd is van de cv-ketel. Deze wordt doorgaans op de bovenste verdieping van een huis geplaatst. Staat hij bijvoorbeeld op zolder, dan heeft het warme water een aardige weg af te leggen voor dit bij de kraan in de keuken gearriveerd is.

Een keukenboiler maakt een eind aan dit wachten. Deze wordt geplaatst in de keuken zelf, zodat het warme water bijna direct uit de kraan stroomt. Daarnaast kun je met behulp van een boiler ook veel warmer water tappen dan wanneer het uit een combiketel komt. Dat is bijvoorbeeld handig als je thee wilt zetten of pasta wilt koken. Je kunt ervoor kiezen om het water kokend en wel uit je kraan te laten stromen. Op deze manier scheelt een boiler je dus dubbel zoveel tijd.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*