Hoe onderhoud je verschillende soorten meubels?

Hoe onderhoud je verschillende soorten meubels?
juli 10, 2020 Richard

Heb je een mooie verzameling aan meubels in je huis staan die bijdragen aan een prachtig interieur? Dan ben je er natuurlijk zuinig op en wil je zo lang mogelijk van deze meubels gebruik willen maken, het is daarom dan ook belangrijk om je meubels goed te onderhouden. Je hebt echter veel verschillende soorten materialen die voor meubels gebruikt worden, hoe onderhoud je deze nou allemaal? Een meubelmaker uit Breda vertelt er wat meer over.

Het onderhouden van leer

Leer kan een best gevoelig product zijn, maar kan ook een hele lange levensduur hebben wanneer het goed onderhouden wordt. Het is altijd belangrijk om leer met een beschermend middel te behandelen, let er wel op dat je het goede middel pakt aangezien je meerdere soorten leer op de markt hebt. Zo heb je bijvoorbeeld Buffalo leer, afgedekt leer, handgewassen leer en semi- en vol-anilineleer. Verder is het altijd aangeraden om leren meubels niet in direct zonlicht of naast een warmtebron te zetten, zo kun leer snel uitdrogen en scheuren. Pas verder ook op voor huisdieren en kleding zoals spijkerbroeken, krassen zijn snel gemaakt.

Het onderhouden van kunst- en microleer

Kunstleer kan je relatief makkelijk onderhouden door dit materiaal regelmatig te behandelen met een vlekbescherming en door het regelmatig te stofzuigen. Zorg er wel voor dat je dan een brede mondstuk pakt en dat deze ook op de juiste stand staat, zet de stofzuiger ook altijd op de laagste stand. Voor microleer geldt in principe hetzelfde, het grootste verschil zit hem in het onderhoudsmiddel zelf. Houdt bij beide materialen altijd in de gaten dat je geen producten voor echt leer pakt, zo kan je namelijk erg lelijke vlekken in de bovenlaag aanbrengen.

Het onderhouden van hout

Houten meubels vragen ook om een goed onderhoud, alleen zo krijgen ze een lange levensduur. In alle soorten meubels kan hout verwerkt zitten, van banken tot boomstamtafels. Wat voor middel je moet gebruiken hangt af van het type hout en van de afwerking, je hebt bijvoorbeeld soft touch lak, transparante lak, hoogglans lak en een olielaag.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*