Zo houd jij het water in jouw vijver helder, schoon en gezond

Zo houd jij het water in jouw vijver helder, schoon en gezond
augustus 31, 2020 Richard

Een vijver is een echte eyecatcher die de uitstraling van elke tuin naar een hoog niveau weet te tillen. Om de uitstraling van de tuin te bewaren is het echter wel van groot belang dat het water in de vijver helder en schoon blijft. Wij vertellen je hoe je dat doet.

Het belang van goede watercirculatie

Om het water in de vijver gezond en schoon te houden, is voldoende circulatie van groot belang. Watercirculatie zorgt ervoor dat het water in jouw vijver afvalstoffen beter aan de atmosfeer kan afgeven. Daarnaast worden goede stoffen, zoals zuurstof, beter in het water opgenomen. Om het water in jouw vijver te laten circuleren, is een goede vijverpomp onmisbaar. Een vijverpomp pompt het water rond, waardoor de natuurlijke processen gestimuleerd worden en jouw vijverwater helder en schoon blijft. Er zijn vijverpompen verkrijgbaar die alleen de pompfunctie vervullen, maar je kunt ook het nuttige met het aangename verenigen en kiezen voor een fonteinpomp of een filterpomp. Voor elke vijver is een passende vijverpomp verkrijgbaar.

Filteren en extra zuurstof

Een andere manier om het water in jouw vijver gezond te houden, is door het water te filteren. Zoals zojuist genoemd zijn er vijverpompen mét een vijverfilter verkrijgbaar. Dergelijke vijverpompen pompen het water door de pomp, waar het vervolgens door een filter stroomt. Dit filter zuivert al het vuil uit het water, zodat het schoon de pomp weer verlaat. Heb jij vissen in jouw vijver of staat jouw vijver vol met waterplanten? Om de vissen en planten in jouw vijver gezond te houden is het aan te raden extra zuurstof toe te voegen met behulp van een luchtpomp of andersoortig beluchtingssysteem. Extra zuurstof zorgt ervoor dat jouw vijvervissen en waterplanten over voldoende zuurstof beschikken en zorgt er bovendien voor dat jouw vijver in de winter ijsvrij blijft.

De vijver reinigen

Goede vijvertechniek zorgt ervoor dat het grootste gedeelte van het vijveronderhoud vervalt. Door het water in de vijver te blijven circuleren en filteren, vervuilt jouw vijver minder snel en komen de onderhoudswerkzaamheden die jij zelf nog uit moet voeren neer op het controleren van de waterkwaliteit, het monitoren van de werking van de vijvertechniek en het zo nu en dan met de hand reinigen van de vijver. Het reinigen van de vijver houdt in dat de bodem van de vijver vuil- en slibvrij wordt gemaakt. Om deze werkzaamheden snel en eenvoudig af te kunnen ronden hebben de meeste vijvertechniekmerken een speciale vijverstofzuiger ontwikkeld, zodat de werkzaamheden in een handomdraai uitgevoerd kunnen worden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*