Zijn er alternatieven voor een staalkabel?

Zijn er alternatieven voor een staalkabel?
februari 26, 2021 Richard
staalkabel

Staalkabels zijn in verschillende varianten verkrijgbaar. Afhankelijk van de eisen die aan de staalkabel gesteld worden, kun je kijken naar bepaalde staalkabels. Verschillende staalkabels zijn namelijk gemaakt en aangepast voor speciale werkzaamheden. Een staalkabel kan namelijk op verschillende manieren opgebouwd zijn. Hoe de draden geweven zijn om elkaar of om het middel bepaald het karakter van de staalkabel. Daarnaast kan de kabel op verschillende manieren bevestigd worden. Naast de staalkabel en de verschillende manieren waarom het bevestigd kan worden kun je ook kiezen voor hele andere materialen. De staalkabel wordt in de bouw het meest gebruikt als bevestigingsmateriaal

Touw is een alternatief voor kabels van staal. Touw is een multifunctioneel en heeft zeker voordelen ten opzichte van staalkabels. Touw kan uit verschillende materialen samengesteld zijn. Zo is touw van Polypropeen ideaal als meertros of sjorlijn. Touwen gemaakt van nylon kunnen ook voor meertrossen worden gebruikt en voorstroppen.

Polypropeen en nylon

Waarbij staalkabels verschillende voordelen hebben ten opzichte van touw is dit eveneens andersom. Touw van Polypropeen heeft zeker voordelen. Polypropeen is handig als meertros of sjouwlijn doordat de eigenschappen hiervoor geschikt zijn. Propyleen blijft namelijk drijven op het water. Dit is natuurlijk handig omdat de lijn zichtbaar blijft en vooral niet in de schroef van de boot kan komen. Daarnaast neemt de lijn dus geen water op. Een driestrengs geslagen lijn is dan de meest gekozen touw. De verschillende soorten waarin polyprop geleverd kan worden zijn monosplit, splitfilm en monofilament. 

Nylon heeft ook driestrengs touwen. De eigenschappen van nylon verschillen weer met die van polypropeen. Het touw is gemaakt van kunstof fiber. Eigenschappen die daardoor ontstaan zijn elasticiteit en sterkte. Waarbij polypropeen meer geschikt is voor op het water kan nylon ook een goede keuze zijn. Nylon is goed bestand tegen water en neemt dan ook niet veel water op. Doordat het touw niet rot en sterk is wordt het ook wel gebruikt voor stroppen en meertrossen. Nylon kan tegen chemicaliën maar weer niet goed tegen sterke zuren en te veel zon. Het touw gaat dan minder lang mee. 

Het gebruik van staalkabels

Kabels van staal zijn ook op een bepaalde manier ontworpen. De staalkabel bestaat uit meerdere staaldraden. Rondom de kern zijn deze draden gespannen. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan wat de eigenschappen van de kabel veranderd. De souplesse, stijfheid of vorm-vastheid van de kabel wordt anders wanneer de draden anders gespannen zijn. Bij extremer gebruik zoals bij grote schepen wordt gekozen voor een compacte kabel. De draden zitten dicht op elkaar en sluiten naadloos aan. Hierbij de de draden, in tegenstelling tot veel stalen kabels, niet rond maar hebben een speciale vorm om zo nog meer op elkaar aan te sluiten. Je krijgt dan dus een kabel die niet soepel en rekbaar is, maar heel massief en sterk. Een meer standaard kabel is de staande wand. Die heeft 19 draden en heeft daardoor weinig rek en een hoge breeksterkte. Ideaal voor de meeste schepen. Een staalkabel voor een lopende wand is meer soepel maar kan daardoor ook breken. Deze kabel zie je vaak op klassieke schepen. Andere alternatieven zijn massief rod, dyneema, kevlar, pbo of carbon.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*