Zelf je tuin aanleggen: aanrader of niet?

Zelf je tuin aanleggen: aanrader of niet?
juli 14, 2020 Richard
zelf tuin aanleggen

Een tuin helemaal vanaf de basis aanleggen: dat is een flinke klus. Of wat dacht je van een bestaande tuin helemaal leeghalen, en er een compleet andere invulling aan geven. Zijn dit dingen die je zelf kunt doen, of kun je ze maar beter aan een expert overlaten?

Weet waar je aan begint

Een tuin aanleggen of compleet opnieuw inrichten, dat is niet iets dat je ieder jaar doet. Het is vast en zeker je bedoeling om er iets van te maken waar je vele jaren plezier van kan hebben. Juist om die reden is het belangrijk om er goed over na te denken voor je begint, en een indeling te maken waar je nu maar ook in de toekomst echt wat mee kan.

Een tuin compleet betegelen kan, maar is niet per se de meest onderhoudsvriendelijke optie. Tussen al die tegels gaat vroeg of laat onkruid groeien, en het verwijderen ervan is er ieder jaar opnieuw een enorme klus. Daarnaast slaan tegels in de winter vaak groen uit, zodat je in het voorjaar flink bezig bent om deze weer schoon en fris te krijgen. Ook qua aanleg is een betegelde tuin niet de eenvoudigste. Het is belangrijk dat er voldoende zand wordt gestort en dat dit goed geëgaliseerd wordt voordat je begint te tegelen. Vervolgens is het ook nog een aardige klus om alle tegels goed neer te leggen en vervolgens ‘aan te stampen’ op zo’n manier dat ze ook jarenlang egaal blijven liggen.

Laat je het doen?

Een tuin betegelen of op een andere manier aanleggen is een enorme klus, zeker als je het nog nooit eerder hebt gedaan. Je hebt er het juiste materiaal voor nodig, zeker als je eerst je bestaande tuin nog helemaal leeg moet ruimen. Dat kan met een schep en een kruiwagen, maar een graafmachine werkt vele malen sneller. Omdat een graafmachine kopen voor de meeste mensen geen optie is, wordt er doorgaans voor gekozen dit door een professional te laten doen.

Dit kost wat meer dan het zelf doen, maar levert vaak wel een sneller en beter resultaat op. Tegels die strakker liggen en minder snel zullen verzakken, bijvoorbeeld. Maar ook bij groene tuinen zal een professional vaak sneller en netter werk opleveren dan wanneer je zelf aan de slag gaat. Kwestie van ervaring. Is het dan echt geen aanrader om je tuin zelf te verbouwen? Dat ook weer niet. Zeker als je een beetje kennis van zaken hebt en het niet erg vindt er aardig wat tijd aan kwijt te zijn, kun je zelf ook een heel eind komen. Neem er wel echt goed de tijd voor en wees kritisch op je eigen werk, zodat de tuin ook echt iets wordt waar je nog vele jaren plezier van kan hebben.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*