Zakelijke hypotheek afsluiten, hoe werkt dat precies?

Zakelijke hypotheek afsluiten, hoe werkt dat precies?
juni 7, 2021 Richard

Een zakelijke hypotheek heeft betrekking op het afsluiten van een financiering van bedrijfspanden net als op commercieel vastgoed en horecapanden. Verder kan een zakelijke hypotheek een financiering vormen voor een woning van een ondernemer. Ontdek hier hoe het afsluiten van een zakelijke hypotheek precies werkt.

Zakelijke hypotheek op basis waarde bedrijfspand

Een zakelijke hypotheek dient in verhouding te staan tot de waarde van het bedrijfspand. Het hangt van de aanbieder af in welke mate er financiering mogelijk is. Bijvoorbeeld 80% of 90% van de marktwaarde van het zakelijke pand. Het kan zijn dat er voorwaarden zijn om een financiering van meer dan 80% te krijgen. Denk daarbij aan een voorwaarde dat er sprake is van het kopen of bouwen van een duurzaam pand. 

Looptijd van een zakelijke hypotheek

De looptijd van een zakelijke hypotheek is doorgaans 20 jaar, maar het kan ook zijn dat de looptijd 15 jaar bedraagt. In het geval van een zakelijke hypotheek voor een verbouwing van een bedrijfspand geldt dat het ook mogelijk is dat de looptijd op 10 jaar is gesteld. De minimale looptijd is in elk geval 5 jaar. Er zijn verschillende vormen van aflossing mogelijk, zoals op basis van een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.

Jaarcijfers aanleveren

Een zakelijke hypotheek betreft een ondernemershypotheek of bedrijfshypotheek en in dat kader dien je jaarcijfers aan te leveren. Het is nodig om minimaal van twee voorafgaande jaren jaarcijfers aan te leveren. Het is uiteraard handig om een investeringsplan op te stellen om na te gaan hoeveel financiering je nodig hebt. 

Financiering tot 1 miljoen

Doorgaans is er met het afsluiten van een hypotheek financiering mogelijk tot 1 miljoen euro. Uiteraard hangt het van de financiële situatie van het bedrijf af hoe hoog de financiering maximaal kan zijn. De marktwaarde van het bedrijfspand speelt daarin eveneens een rol net als eventuele bestaande financiële verplichtingen.

Basisrente en risico-opslag

Een zakelijke hypotheek kent een basisrente en daarnaast een risico-opslag. De rente voor zakelijke hypotheken varieert en ligt gemiddeld tussen de 1,9% en 6,5%. De hoogte van de rente wordt bepaald door meerdere factoren. Denk daarbij aan het onderpand net als aan de eigen inbreng, maar ook aan de bedrijfsbranche, prestaties en toekomstperspectief voor het bedrijf. Het is in elk geval belangrijk om een financieringsaanvraag goed voor te bereiden om de bank daarmee te overtuigen dat deze weinig risico loopt. Uiteraard is het aan te raden om van advies en begeleiding gebruik te maken bij het aanvragen van een zakelijke hypotheek.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*