Welke veiligheidsborden moet je sowieso hebben?

Welke veiligheidsborden moet je sowieso hebben?
februari 26, 2021 Richard
uitgangsbord

Als je een onderneming hebt dan kan het nodig zijn om veiligheidsborden op de werkvloer te hebben. Een voorbeeld van veiligheidsborden zijn gebodsborden. Een goede signalering zorgt ervoor dat er meer veiligheid op de werkvloer wordt bereikt. Je kunt hierbij denken aan waarschuwingsborden zoals een wegwijzer richting de nooduitgang, een teken voor gevaarlijke stoffen of een verbodsbord. In veel gevallen wordt er hier niet zoveel aandacht aan besteed, terwijl dit erg belangrijk is op het moment dat er een calamiteit of noodsituatie plaatsvindt. Het is erg belangrijk dat je erop let waar de borden geplaatst worden, dat de signalering groot genoeg is en dat de gebodsborden voldoen aan de ISO 7010 normen die zijn opgesteld in 2012. Het is belangrijk dat voor iedereen de borden over veiligheid in een keer te begrijpen zijn, ongeacht of de persoon moeite heeft met lezen of een andere taal spreekt.

De verschillende soorten veiligheidsborden

Er bestaan verschillende veiligheidsborden die je kunt gebruiken binnen je onderneming zoals gebodsborden, verbodsborden, waarschuwingsborden, reddingsborden, combinatieborden of borden voor de brandbestrijding. Gebodsborden zijn een van de meest voorkomende veiligheidsborden en ze geven een gebod aan. De borden zijn altijd rond en hebben een wit pictogram met een blauwe achtergrond. Voorbeelden van gebodsborden zijn veiligheidsbril verplicht, gehoorbescherming verplicht, veiligheidsschoenen verplicht, veiligheidshandschoenen verplicht, veiligheidshelm verplicht en handen wassen. Een andere veelvoorkomende categorie van veiligheidsborden zijn verbodsborden. Deze geven een verbod aan, zijn rond en hebben een zwart pictogram en een witte achtergrond. Door het pictogram heen staat een rode streep. Voorbeelden van verbodsborden zijn vuur, open vlam en roken verboden, verboden voor voetgangers, geen drinkwater, verboden voor onbevoegden, verboden met water te blussen, niet aanraken, verboden voor transportvoertuigen, verboden te roken, meerijden op transportmiddelen verboden, verboden voor dieren en verboden om te eten en drinken.

Andere soorten veiligheidsborden

Daarnaast zijn er nog waarschuwingsborden, deze waarschuwen tegen een mogelijk gevaar. De borden zijn driehoekig en hebben een zwart pictogram met een gele achtergrond. Voorbeelden van waarschuwingsborden zijn gevaar, stoffen die snel in brand vliegen, machine met draaiende onderdelen, stoffen die kunnen ontploffen, gevaar voor elektrische spanning, gevaar voor rondrijdende transportvoertuigen, gevaar om uit te glijden, gevaar voor wonden aan de hand, kijk uit, hangende last, stoffen die schadelijk kunnen zijn en gasflessen. Dan zijn er nog reddingsborden die aangeven waar je een levensreddende maatregel kunt terugvinden. De borden zijn rechthoekig of vierkant met een wit pictogram en een groene achtergrond. Voorbeelden hiervan zijn de nooduitgang, verbanddoos (EHBO), vluchtrichting, oogdouche en verzamelplaats. Borden voor brandbestrijding geven aan waar je de middelen kunt vinden voor brandbestrijding binnen het bedrijf. De borden zijn vierkant met een wit pictogram en een rode achtergrond. Combinatieborden hebben verschillende pictogrammen. Dit kan van dezelfde categorie zijn of een combinatie van verschillende categorieën.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*