Wat moet je weten als je met een aanhanger gaat rijden?

Wat moet je weten als je met een aanhanger gaat rijden?
juli 21, 2021 Richard
trekhaak

Een aanhangwagen kan erg handig zijn in verschillende situaties. Zeker wanneer je vaak spullen moet vervoeren van A naar B of wanneer je een eigen bedrijfje hebt waarvoor je spullen moet inkopen. Waar moet je allemaal op letten op het moment dat je met een aanhanger gaat rijden? Dat lees je in dit artikel!

Mag je zomaar met een aanhanger rijden?

Laten we beginnen bij het begin. Mag je zomaar met een aanhangwagen rijden wanneer je geen aanhanger rijbewijs hebt? Het antwoord op deze vraag is ja. Je mag alleen niet met elke aanhanger rijden. Voor zwaardere aanhangers moet je wel een speciaal rijbewijs halen. Welk rijbewijs heb je nodig voor welk type aanhanger? Voor het rijden met een aanhangwagen heb je een rijbewijs B, B+ of BE nodig. Hoe zwaar de aanhangwagen mag zijn waar je mee rijdt, verschilt per rijbewijs. Kijk dus goed naar het type aanhanger waarmee jij wel en niet mag rijden. Veel BW Trailers van J.van Laar Trading bijvoorbeeld mogen worden gereden door mensen met een B+ rijbewijs.

Hoe hard mag je rijden met een aanhangwagen?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Het antwoord op deze vraag verschilt per aanhanger. Is je aanhanger lichter dan 3,500 kilo, dan mag je er de snelweg mee op en hier tot 90 kilometer per uur mee rijden. De snelheid voor een aanhanger die zwaarder is dan 3,500 kilo is 80 kilometer per uur. Dit zijn wel regels die gelden in Nederland. In andere landen kunnen deze regels dus weer anders zijn. Let hier dus op!

Achteruit rijden

Een van de meest lastige dingen van het rijden met een aanhangwagen is het achteruit rijden. Het maakt het extra lastig dat je naar rechts moet sturen als je de aanhanger naar links wilt hebben. Ook is het belangrijk om goed over je schouder te kijken en alle spiegels in de gaten te houden. Verder moet je ervoor zorgen dat de auto en de aanhanger niet tegen elkaar komen. Dit doe je door niet te snel te willen rijden en de hoek tussen de aanhanger en de auto niet te groot te laten worden.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*