Alles wat je wilt weten over de verschillende rechtsgebieden

Alles wat je wilt weten over de verschillende rechtsgebieden
juli 2, 2021 Richard
rechtsgebieden

De diverse rechtsgebieden

In Nederland kennen we een mooi rechtssysteem, wat is onderverdeeld in diverse rechtsgebieden. Allereerst is het goed om te weten dat het Nederlands recht is opgedeeld in publiekrecht (regels met betrekking tot de verhouding tussen burgers en de overheid) en privaatrecht (regels met betrekking tot de verhouding tussen burgers onderling). In dit artikel bespreken we welke rechtsgebieden onder het publiekrecht en het privaatrecht vallen, en wat deze rechtsgebieden precies inhouden.

Publiekrecht

Het publiekrecht bestaat uit:

– Strafrecht

Wanneer iemand een strafbaar feit heeft gepleegd, krijgt hij of zij te maken met het strafrecht. Er is hierbij een verschil tussen overtredingen (zoals door rood licht rijden) en misdrijven (zoals mishandeling).

– Staatsrecht

In het staatsrecht vinden we regels over bijvoorbeeld de verhoudingen tussen de Tweede kamer en de regering. Het staatsrecht beschrijft onder andere welke bevoegdheden provincies en gemeenten hebben. In de Grondwet vind je een groot deel van het staatsrecht terug.

– Bestuursrecht

Dit rechtsgebied geeft voorschriften waar de overheid zich aan moet houden. Het verschil met staatsrecht is dat het bestuursrecht wetten voorschrijft over hoe de overheid met burgers om dient te gaan. Een bekende wet uit het bestuursrecht is de Algemene wet bestuursrecht.

Privaatrecht

Het privaatrecht bestaat uit:

– Personen- en familierecht

Dit rechtsgebied houdt zich bezig met alles rondom familiezaken. Hierbij kun je denken aan zaken als geboorte, echtscheiding en huwelijk. Ook erkenning van het vaderschap, het regelen van adoptie en naamswijziging vallen onder dit rechtsgebied.

– Ondernemingsrecht

Zogenaamde rechtspersonen krijgen te maken met het ondernemingsrecht. Dit zijn organisaties met een winstoogmerk. Het ondernemingsrecht is weer onder te verdelen in vennootschapsrecht en rechtspersonenrecht.

– Vermogensrecht

Voor wetten over onder andere eigendom van een woonhuis of het sluiten van een koopovereenkomst moet je het vermogensrecht raadplegen. Twee grote, belangrijke rechtsgebieden binnen het vermogensrecht zijn het goederenrecht en verbintenissenrecht.

Het Nederlands recht is zeer uitgebreid en kan soms erg lastig zijn. Heb je een vraag of wil je graag meer informatie over de diverse rechtsgebieden? Rechtnet Advocaten helpt je hierbij. De specialisten van Rechtnet geven je deskundig en professioneel advies.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*