Wat is technisch chemisch reinigen?

Wat is technisch chemisch reinigen?
oktober 14, 2020 Richard
werkplaats

Binnen veel bedrijven worden installaties gebruikt die werken met een gesloten vloeistofsysteem. Aangezien het een gesloten systeem betreft, is het lastig om de gang van zaken in dit systeem in de gaten te houden. Veel mensen gaan er klakkeloos vanuit dat het wel goed zit met het systeem. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Om de kwaliteit van een installatie met een gesloten vloeistofsysteem te waarborgen, moet je deze zo nu en dan chemisch reinigen. Doe dit niet zelf, maar schakel een specialist is. Zo’n specialist kan de installatie namelijk technisch chemisch reinigen. Hieronder vertellen wij jou precies wat dit is. 

Grondig schoonmaakproces

Technisch chemisch reinigen klinkt nogal omslachtig en dat is het ook. Het is namelijk een vak apart. Ga hier dan ook niet zelf mee aan de slag, maar laat dit altijd over aan een specialist. Dit brengt kosten met zich mee, waardoor je mogelijk niet direct overstag gaat. Toch doe je er goed aan dit uit te besteden. Waarom je beter niet zelf aan de slag kunt gaan? Omdat het veilig en efficiënt verwijderen van vuil, ongewenste en/of verontreinigde stoffen uit installaties nogal gevaarlijk kan zijn. Dit is zeker het geval als het gaat om brandbare, explosieve of giftige stoffen.

Je moet je er daarnaast bewust van zijn dat de omstandigheden waaronder technisch chemisch reinigen plaatsvindt, risico’s met zich mee kunnen brengen. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer procesinstallaties van chemische fabrieken, raffinaderijen, energiecentrales en scheepswerven gereinigd moeten worden. Indien de reinigingswerkzaamheden niet goed uitgevoerd worden, ontstaat er schade aan de installatie. Daarbij komt dat het milieu flink belast kan worden in het geval van foutief reinigen. Kortom: er zijn nogal wat risico’s waarmee je te maken kunt krijgen wanneer je ervoor kiest om een installatie zelf technisch chemisch te reinigen. 

Welke installaties moet je reinigen?

Is dit de eerste keer dat je hoort van technisch chemisch reinigen? Dan vraag jij je ongetwijfeld af of installaties binnen jouw bedrijf hier ook voor in aanmerking komen. Wanneer het om installaties met een gesloten vloeistofsysteem gaat, is dit altijd aan te raden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leidingstelsel van jouw cv-ketel. Maakt jouw bedrijf gebruik van koeltorens? Ook dan is het raadzaam om dit systeem te laten reinigen. Dit geldt eveneens voor koel- en glycolwatersystemen en hoogwaardige medische en industriële processen. 

De beste specialist vinden

Wil jij jouw koeltoren chemisch laten reinigen? Dan is het je ongetwijfeld al duidelijk geworden dat je hier beter niet zelf mee aan de slag kunt gaan. Dat klopt, want het reinigen van zo’n installatie brengt nogal wat risico’s met zich mee. Schakel daarom een specialist in. Zoek je nog iemand die jou van dienst kan zijn? Kies dan voor Blygold. Dit bedrijf is SIR-gecertificeerd. Hiermee behoort het bedrijf tot een klein aantal bedrijven in Nederland dat chemisch technisch reinigingswerkzaamheden uit mag voeren. Op deze manier weet jij zeker dat jouw gesloten vloeistofsysteem op de best denkbare manier gereinigd wordt.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*