Voorkom slijtage

Voorkom slijtage
juli 29, 2022 Richard

Glijlagers zijn een populair maar ook veel gebruikt bij technische afdichtingen. Een glijlager zorgt ervoor dat er minder slijtage ontstaat in de afdichting. Hoe dit precies in elkaar zit lees je in deze tekst.  

Waar worden glijlagers precies voor gebruikt? 

Glijlagers hebben als hoofddoel om ervoor te zorgen dat de slijtage van een technische afdichting minimaal is. Een glijlager zorgt voor geleiding en ondersteuning aan de delen die van elkaar bewegen. Dit doen ze door de optredende kracht op te vangen en over te dragen. Bij hoge toeren worden geen kogel of rollagers gebruikt, maar glijlagers. Dit komt doordat de olie die in de glijlager zit niet alleen een smerende werking heeft, maar ook een koelende werking. Dit is een erg belangrijk aspect. Door de oliedruk te combineren met de rotatiesnelheid ontstaat er een volle filmsmering tussen de as en de lager, hierdoor is er geen metaalcontact tussen de as en het lagerschaal. Door deze techniek is er geen slijtage, geen onderhoud, en dus ook geen stilstand. Glijlagers zijn beschikbaar in enorm veel verschillende types en maten. Glijlagers zijn ook verkrijgbaar als radiaallager, axiaallager, 4 punts lager, citroenlager, en een off set lager. Al deze verschillende lagers hebben elk hun eigen specialiteit. Het is dus aan te raden bij het aanschaffen van lagers om even te kijken of te vragen welke lager het beste is voor jou doeleinden.

Doordat er zoveel verschillende glijlagers op de markt zijn die elk zijn eigen eigenschappen hebben vind je glijlagers in bijna alle industrietakken terug. Zo kun je glijlagers vinden in dieselmotoren, scheepsmotoren, elektromotoren, turbines, generatoren, tandwielkasten en cementmolens. Dit zijn heel wat verschillende takken. Zo zie je dus dat glijlagers erg belangrijk zijn en ook in heel veel takken worden gebruikt.

Ook is er een geleideband op de markt gebracht. De functie van een geleideband is om extreem zware kracht op te vangen en pneumatische cilinder te geleiden. Ook voorkomt het metaal op metaal contact waardoor de oppervlakte niet zal beschadigen. Doordat een geleideband de oppervlakte ondersteund voorkom je schade en lekkages aan de componenten van het systeem. het is bij deze technische aspecten vooral belangrijk dat je de juiste afdichting of geleideband aanschaft. Je zult hiervoor eerst moeten kijken naar de specifieke eisen van de technische afdichting die jij nodig hebt. Mocht je niet zoveel verstand hebben van wat je precies nodig hebt is het aan te raden om hulp in te schakelen van een professioneel bedrijf. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*