Voorbeelden van utiliteitsbouw; van winkelpand tot gemeentehuis

Voorbeelden van utiliteitsbouw; van winkelpand tot gemeentehuis
januari 21, 2020 Richard
Architect

Bent u op zoek naar voorbeelden van utiliteitsbouw? Dan zult u zien dat deze sector erg breed is en dat er vele gebouwen onder deze definitie vallen. Er zijn dan ook speciale bouwondernemingen die hierin zijn gespecialiseerd en die het gehele proces van ontwerp tot het eindresultaat voor u kunnen uitvoeren. In de utiliteitsbouw betreft het grote bouwprojecten met specifieke doeleinden en wensen. Daarom is een specialist die u daarbij kan helpen essentieel voor een goede afronding van elk project. 

Enkele voorbeelden van utiliteitsbouw 

Als we voorbeelden van utiliteitsbouw op gaan noemen, dan zult u zien dat dit gebouwen zijn die geen woonbestemming hebben. Alle bouwwerken die niet worden ontworpen om in te leven vallen onder de utiliteitsbouw. Vaak zijn dit grote complexen en kantoorgebouwen waarin meerdere bedrijven tegelijkertijd werkzaam zijn. Maar utiliteitsbouw is niet alleen commercieel. Openbare gebouwen kunnen ook onder deze noemer vallen. Enkele voorbeelden van utiliteitsbouw zijn dan ook kantoren, industriële complexen en productiebedrijven, maar ook brandweerkazernes, medische instanties en scholen. Andere voorbeelden van utiliteitsbouw zijn loodsen en opslagruimtes, overheidsinstellingen en koel- en vriesopslag. 

Werken met een bouwbedrijf 

Eigenlijk worden alle bouwprojecten die binnen de utiliteitsbouw vallen altijd door een gespecialiseerde bouwonderneming afgerond. Zij werken met de opdrachtgever samen en regelen het gehele traject, dus van het ontwerp van het gebouw tot het openen ervan. Een goed bouwbedrijf neemt ook de eindgebruiker mee tijdens het maken van beslissingen. Zo kunnen omwonenden die een nieuwe sportschool krijgen meedenken bij het ontwerp van het gebouw om het voor hen zo geschikt mogelijk te maken. Dit is ook van toepassing bijvoorbeeld op gebouwen voor zorginstellingen. Als u een tehuis wilt laten ontwerpen voor Alzheimer patiënten, wie weet dan beter wat de gebruikers nodig hebben dan de zorgverleners en de gebruikers zelf? Bij het ontwerpen van utiliteitsbouw moet een bouwbedrijf dus aan de eisen van vaak meerdere partijen voldoen. 

Typische kenmerken van utiliteitsbouw 

Aan deze voorbeelden van utiliteitsbouw kunt u al wel zien dat dit geen simpele projecten betreft. Ook al is dit een grote sector, er zijn typische kenmerken die al deze voorbeelden van utiliteitsbouw gemeen hebben. Zo zijn de projecten vaak grootschaliger dan bij de woningbouw en zijn er vaak één aannemer en verschillende onderaannemers actief. De projecten nemen veel tijd in beslag en er wordt tijdens de uitwerking ervan continu overleg plaats tussen de verschillende partijen en bouwvakkers. Een strakke planning is essentieel en veel werkzaamheden moeten op een zeer precieze manier op elkaar worden afgestemd. Een goede aannemer kan er zorg voor dragen dat alles op rolletjes verloopt en dat de bouw binnen budget wordt afgerond. 

Het aandeel van de utiliteitsbouw is groot 

De voorbeelden van utiliteitsbouw hier genoemd geven u slechts een idee van de omvang van deze sector. Van de totale bouwproductie neemt het ongeveer 35 procent in beslag en dat is veel. Van alle projecten in de utiliteitsbouw valt 50 procent onder de renovaties, dus het betreft zeker lang niet alleen maar nieuwbouw. De voorbeelden van utiliteitsbouw zijn talrijk en variabel en maken het duidelijk dat werken in deze sector verre van saai is.  

Bent op zoek naar een bouwonderneming die gespecialiseerd is in utiliteitsbouw en alles geheel naar wens voor u realiseert? Giesbersrotterdam helpt u dan graag verder.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*