Levensduur van je dak

Levensduur van je dak
september 26, 2022 Richard

Bij het kiezen van een dakbedekking speelt de levensduur vaak een grote rol. Over het algemeen hebben voordeligere dakbedekkingen een kortere levensduur, maar het is niet alleen de kwaliteit van een dakbedekking die bepalend is voor de levensduur. Ook de toepassing en plaatsing kan erg van invloed zijn op de uiteindelijke levensduur van het dak. Ligt het dak in de zon en regen of in de schaduw en luwte? Is het dak geplaatst door een doe-het-zelver of door een professioneel dakdekkersbedrijf? Dakwerk is dakdekker in Amersfoort en omgeving die voor de eerste 10 jaar garantie geeft, onafhankelijk van de type dakbedekking.

Bitumen of kunststof dakbedekking?

Voor platte daken is de keuze al snel bitumen of kunststof dakbedekking. Wanneer je gebruik maakt van een goede kwaliteit bitumen en deze professioneel wordt aangebracht, gaat een dak makkelijk 25 tot 30 jaar mee. Om iets te kunnen zeggen over de levensduur van kunststof dakbedekking, moeten we kijken naar de verschillende soorten: PVC, EPDM en ECB. De levensduur van PVC is tussen de 20 en 30 jaar, bij EPDM is dit 50 tot 70 jaar en bij ECB tussen de 40 en 50 jaar. Een goede plaatsing van deze type dakbedekking is erg belangrijk om de levensduur te kunnen garanderen. EPDM is qua levensduur de best dakbedekking voor platte daken. Echter, de kosten voor EPDM liggen ook substantieel hoger dan die van bitumen of PVC.

Dakshingles of dakpannen?

Het is niet zonder reden dat de meeste hellende daken in Nederland bedekt zijn met dakpannen. De levensduur van dit type dakbedekking is namelijk erg goed. Afhankelijk van het type dakpan (keramisch, beton of staal) gaan dakpannen 30 tot 75 jaar mee. Een keramische dakpan biedt hierin de meeste zekerheid voor een lange levensduur. De levensduur van dakshingles is beduidend korter dan die van dakpannen. Afhankelijk van de toepassing gaan shingles 10 tot 20 jaar mee. In het geval van een minder hellend dak (waar meer water op blijft liggen), gaan shingles wat minder lang mee.

Vind je de levensduur van het dak belangrijk, maar twijfel je tussen verschillende type dakbedekkingen? Laat je adviseren door een gespecialiseerde dakdekker als Dakwerk.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*