Nederland fietsland

Nederland fietsland
oktober 11, 2019 Richard
nederland fietsland

We staan er misschien niet dagelijks bij stil, maar de manier waarop we in Nederland met fietsen omgaan is behoorlijk bijzonder te noemen. We gebruiken de fiets werkelijk overal voor, en voor veel mensen gaat er geen dag voorbij zonder dat zij op hun fiets zitten.

Ingericht

Ons land is een fietsland, zoveel moge duidelijk zijn. Het is dan ook geen wonder dat je daar op straat veel van terugziet. Het hele land is ingericht op fietsen! Hoe bijzonder dat is, merk je eigenlijk pas als je in het buitenland bent. Hoe vaak ben je als je op reis was in iedere stad, in ieder dorpje waar je kwam een compleet netwerk aan fietspaden tegengekomen? Hoe vaak zag je bij grote winkelcentra en bij ieder kantoor een fietsenstalling, die ook nog eens goed gebruikt werd? En hoe vaak zag je overal waar je keek fietsen in het straatbeeld, zowel fietsen die op dat moment gebruikt werden door hun eigenaren, als ook fietsen die tegen een brug, raam of muurtje waren gestald?

Wij vinden onze fietscultuur met zijn allen heel gewoon, en dat is het natuurlijk ook als je niks anders gewend bent. Toch zijn we hier behoorlijk uniek in. In veel landen hebben best wel wat mensen een fiets, maar niet per se als transportmiddel. Fietsen is hier vaak een vrijetijdsbesteding, een manier om te sporten bijvoorbeeld. In de vrije tijd worden er mooie tochten gemaakt. Met de fiets naar het werk? Of zelfs op de fiets stappen als je een avondje gaat stappen? In veel landen zal er behoorlijk verbaasd naar je gekeken worden als je vertelt dat dit voor jou heel normaal is.

Waarom?

Het is lastig te verklaren, die voorliefde voor fietsen die wij Nederlanders hebben. Wat natuurlijk meewerkt is de manier waarop ons land eruitziet. Aan bergen doen we hier niet, we hebben hooguit zo hier en daar een heuvel. Met de fiets naar je werk is dan opeens veel beter voor te stellen dan wanneer je, we noemen eens wat, in Zwitserland woont en de route naar je werk over drie verschillende bergen en heuvels gaat. Kleine kans dat je iedere dag zin hebt om die te bedwingen.

Mocht je in Nederland toch in een gebied met heuvels wonen, of gewoon geen zin hebben om hard te trappen, dan koop je een elektrische fiets. Deze worden steeds populairder en goedkoper, ook dankzij e bike accu revisie. Waar je voorheen de accu van je fiets moest vervangen als deze zijn beste tijd had gehad, is je accu reviseren nu steeds meer in opkomst. Op deze manier worden alleen de cellen in de accu vervangen, en niet de accu zelf. Een stuk goedkoper én milieuvriendelijker!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*