Gloeilamp of LED lamp?

Gloeilamp of LED lamp?
februari 20, 2020 Richard
https://www.yourlight.com

Algemeen wordt het steeds bekender dat LED lampen veel beter zijn voor het milieu dan gloeilampen en TL verlichting, maar waarom is dit nu eigenlijk? Hieronder staat uitgelegd wat het verschil is tussen een gloeilamp en een LED lamp en waarom je dus eigenlijk ook beter voor een LED lamp kan kiezen.

Gloeilamp

Een gloeilamp is een lichtbron waarbij in een zuurstofarme bol een gloeidraad door elektrische stroom vanuit een spanningsbron wordt verhit. Dit zorgt ervoor dat de lamp licht gaat uitstralen.

De levensduur van een gloeilamp is ongeveer 1000 uur dit lijkt vrij veel, maar als je het verschil ziet met een led lamp is dit behoorlijk groot. Gloeilampen zijn goedkoop in aanschaf waardoor er vaak voor deze optie gekozen wordt, maar als je goed door gaat rekenen weet je dat je op de lange termijn uiteindelijk meer kwijt bent dan bij een LED lamp.

LED lamp

Een ledlamp is een vorm van Solid-State lighting en is opgebouwd uit een groep van les. De toegepaste LED’s  in de lamp bepalen samen met de stralingshoek de lichtstroom, lichtsterkte en kleurweergave van de lamp. Een LED lamp heeft ongeveer 35.000 tot 50.000 branduren en dit is zoveel malen meer dan een gloeilamp. LED lampen zijn in aanschaf duurder, maar gaan ook vele malen langer mee. Doordat je ze minder vaak opnieuw hoeft aan te schaffen is er ook minder verpakkingsmateriaal nodig wat uiteindelijk ook beter is voor het milieu. Daarnaast zijn er steeds meer verschillende soorten LED lampen, kijk eens hier voor een overzicht van LED lampen.

LED lampen zijn een bewuste keuze en het is misschien wel een investering, maar op lange termijn kan je er geld op besparen en je hoeft ze minder vaak te vervangen waardoor je ook een hoop verpakkingsmateriaal uitspaart.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*