De voor- en nadelen van de verschillende vloersoorten

De voor- en nadelen van de verschillende vloersoorten
oktober 5, 2022 Richard

Wanneer je een nieuwbouwwoning hebt of een klushuis die je helemaal opnieuw gaat inrichten, moet je behalve meubels en raamdecoratie vaak ook kijken naar vloeren. Vandaag de dag heb je tal van verschillende soorten vloeren in verschillende kleuren, maten en materialen. Logisch dat het uitzoeken van een geschikte vloer daarom lastig kan zijn. Om op weg te helpen, geven we de voor- en nadelen van verschillende soorten vloeren. 

Houten vloer 

Veel mensen kiezen voor de inrichting voor een houten vloer. Een houten vloer is stijlvol, duurzaam en je kunt er vele kanten mee op. Een houten vloer geeft een huis een natuurlijke, warme uitstraling. Er zijn verschillende soorten houten vloeren te verkrijgen. Zo zijn er vloeren grenen en eikenhout, maar tegenwoordig kan je ook vloeren van bamboe krijgen. Een houten vloer is niet voor elke woning geschikt. Vaak past het niet bij een nieuwbouwappartement of nieuwbouwwoning, maar juist meer bij een huis met karakter zoals een boerderij of het bekende en populaire jaren 30 woning.  

Voordelen houten vloer 

Behalve dat een houten vloer een stijlvol en warme uitstraling geeft, heeft een houten vloer nog meer voordelen. Zo kan je een vloer van hout eenvoudig in verschillende patronen leggen. Zo is de visgraatpatroon de laatste jaren enorm populair. Daarbij kan een houten vloer goed tegen een stootje, is het duurzaam en gaat bij goed onderhoud jarenlang mee. 

Nadelen houten vloer 

Een houten vloer heeft ook nadelen. Zo is een houten vloer in vergelijking met andere vloersoorten als PVC en laminaat niet goedkoop. Voor een houten vloer moet je flink de portemonnee trekken. Ook is een houten vloer onderhoudsintensief, zo die je één keer in de zoveel tijd de houten vloer schuren en lakken om de krassen en beschadigingen uit de vloer te halen. Hoewel je hierdoor weer een zo goed als nieuwe vloer krijgt, is dit wel arbeidsintensief. Hoewel het mogelijk is om vloerverwarming te nemen met een houten vloer, gaat de verwarming wat geleidelijker dan bij andere vloersoorten en kan het dus even duren voordat de kamer verwarmd is. 

PVC vloer 

Een ander veel gekozen vloersoort is PVC. Een PVC vloer is gemaakt van kunststof en is in elke stijl en kleur te creëren. Hierdoor is die bijna niet van echt hout te onderscheiden. Vaak worden in nieuwe, trendy woningen gebruik gemaakt van PVC en dat is niet zonder reden. Een vloer van PVC brengt verschillende voordelen met zich mee.  

Voordelen PVC vloer 

Met de huidige technieken is een PVC vloer nagenoeg niet meer van echt hout te onderscheiden behalve qua prijs. Hoewel een PVC vloer niet goedkoop is, is het vaak wel een stuk goedkoper dan een houten vloer. Een PVC vloer gaat lang mee en is makkelijk te onderhouden. Zo hoef je na het leggen van de vloer, hem niet regelmatig te schuren en in de olie te zetten. Regelmatig stofzuigen en dweilen zorgt ervoor dat vloer schoon en lang meegaat. Een PVC vloer is geschikt voor vloerverwarming en is daarbij ook geluiddempend. Ideaal voor wanneer je in een appartementencomplex woont waarbij je vloer aan bepaalde vereisten moet voldoen. 

Nadelen PVC vloer 

Net als elke vloer heeft de PVC vloer ook nadelen. Zo moet je een egale ondergrond hebben. Vaak is hiervoor deus nog een extra ondervloer nodig. Zand en steentjes zorgen sneller voor beschadigingen en slijtage die helaas niet weg te schuren zijn. In vergelijking met een laminaatvloer is een PVC vloer weer een stuk prijziger. Ook is het niet in alle situaties aan te raden om zelf een PVC vloer te leggen. Om zeker te zijn van een goede vloer die jaren meegaat, wordt het aangeraden om het te laten leggen. 

Laminaat vloer 

Nog een veelgebruikte vloersoort is laminaat. Een laminaatvloer is in veel verschillende soorten huizen inzetbaar van nieuwbouwwoningen tot bestaande woningen. Laminaat is in veel verschillende kleuren, maar ook maten beschikbaar en daardoor eenvoudig toepasbaar in verschillende ruimtes. Zo heb je donker, grijs maar ook wit laminaat verkrijgbaar. 

Voordelen laminaatvloer 

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor een laminaatvloer is de prijs. Een laminaatvloer is een stuk voordeliger in verhouding met andere vloersoorten. Daarbij is laminaat redelijk eenvoudig te leggen en kan je dit vaak zelf doen. Net als een PVC vloer is een laminaat makkelijk te onderhouden door regelmatig een stofzuiger en een dweil over de vloer te halen. Dit is ideaal als je dieren en/of kleinere kinderen in huis hebt. Vandaag de dag heb je ook waterbestendig laminaat. De vocht trekt hierbij niet in het laminaat en dit laminaatsoort is daardoor geschikt voor vochtige ruimtes.  

Nadelen laminaatvloer 

Een laminaatvloer brengt ook nadelen met zich mee. Zo is er veel verschil in kwaliteit. Vaak zijn goedkope laminaatvloeren niet van een goede kwaliteit waardoor de levensduur een stuk korter is dan PVC en houten vloeren. Ook kan een laminaatvloer net als een PVC vloer snel slijten en beschadigd raken en kan je slijtage en beschadigingen niet meer herstellen. Ook kan een laminaatvloer behoorlijk gehorig zijn en is een ondervloer belangrijk voor geluidsdemping.  

Tegelvloer 

Iets minder vaak gebruikt, maar voor bepaalde ruimtes uitermate geschikt is een tegelvloer. Vaak in ruimtes als een badkamer en een keuken worden tegelvloeren ingezet. Tegelvloeren geeft een ruimte een natuurlijke uitstraling mee. Net als de andere vloeren, zijn ook tegelvloeren in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar.  

Voordelen tegelvloer 

Een tegelvloer heeft vele voordelen. Zo is een tegelvloer goed te gebruiken bij vloerverwarming bij koude winters en blijft de warmte lang in de vloer zitten. In de zomermaanden is een tegelvloer juist weer heerlijk koel. Een tegelvloer raakt niet snel beschadigd en is duurzaam en makkelijk te onderhouden door regelmatig te dweilen en een stofzuiger er over te halen. Ideaal voor in een keuken waarbij er regelmatig gemorst wordt. Een tegelvloer kan goed tegen vocht en wordt daarom behalve in de keuken ook vaak in de badkamer gebruikt. Een tegelvloer gaat in principe voor vele jaren mee. 

Nadelen tegelvloer 

Een tegelvloer heeft ook zijn nadelen. Zo is een tegelvloer vaak behoorlijk prijzig. Ook het feit dat je dit niet gauw zelf legt, maar moet laten leggen maakt het niet goedkoper. Hoewel de tegels zelf goed te onderhouden zijn, kunnen de voegen bij onvoldoende schoonmaken wel vervuild raken. Daarbij kunnen tegelvloeren zonder reliëf glad zijn en ongelukken veroorzaken. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*