Overbieden uit noodzaak

Overbieden uit noodzaak
juli 27, 2021 Richard

Overbieden gebeurt tegenwoordig niet meer uit luxe, maar uit noodzaak. Als je graag een huis wilt kopen, ontkom je er niet meer aan om hoger te bieden dan de vraagprijs. Mede hierdoor zal de gemiddelde makelaar in Gulpen aanraden, om in de loop van de zoektocht het budget te verhogen of het zoekgebied te vergroten.

Meer dan de helft van de woningen

Het overbieden lijkt steeds meer de norm te worden. Verleden jaar werden nog slechts de helft van de verkochte woningen op Makelaarsland boven de aangeboden vraagprijs verkocht. In de eerste maanden van dit jaar was dit echter al bij 62 procent van de gevallen.

De makelaar in Gulpen ziet dit met name terug bij woningen die tussen de 200.000 en 300.000 euro worden aangeboden. Maar liefst 75 procent van de biedingen zitten bij deze woningen boven de vraagprijs. Bij duurdere huizen komt het overbieden echter een stuk minder voor. Hier is uiteraard ook een kleinere groep mensen naar op zoek.

Het verhogen van je aankoopbudget

Door de grote druk op de woningmarkt is het voor vele huizenkopers moeilijk om snel aan een woning te komen. Uit onderzoek binnen woningzoekers blijkt zelfs dat ruim een derde tijdens de jacht naar een woning besluit hun budget te verhogen. Er is namelijk een grote kans dat woningzoekers tijdens de huizenjacht te maken krijgen met een biedingstraject en vervolgens niet het winnende bod neerleggen. Als dit vervolgens nog een tweede of derde keer gebeurt, zorgen kopers er doorgaans voor dat ze meer te spenderen hebben. Overbieden wordt dan automatisch een noodzaak, want woningzoekers willen niet iedere keer teleurgesteld worden.

Meer hypotheekruimte

Voor het verhogen van het aankoopbudget is doorgaans wel genoeg ruimte. Want woningzoekers kunnen vaak nog een hogere hypotheek nemen dan ze op voorhand van plan waren. De makelaar in Gulpen ziet namelijk dat er nog altijd minder wordt geleend, dan dat er op basis van inkomen mogelijk is. Ook brengen woningzoekers vandaag de dag meer eigen geld in dan dat er nodig is voor het betalen van de aankoopkosten.

Tot slot ziet de makelaar in Gulpen ook dat mensen tijdens de zoektocht hun wensen aanpassen. Bijna een derde deel besluit om hun zoekgebied uit te breiden en ongeveer een kwart van de woningzoekers wijken uit naar dorpen buiten de stad.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*