De geschiedenis van de machinebouw

De geschiedenis van de machinebouw
januari 6, 2020 Richard

Inmiddels weten we niet meer beter dan dat er veel werk voor ons gedaan wordt met behulp van machines. Zo hebben (productie)bedrijven tegenwoordig nagenoeg overal apparaten voor die het werk een stuk makkelijker maken. Het uitvoeren van het werk gaat dankzij een machine ook nog eens aanzienlijk sneller. Vroeger moest echter alles nog met de hand gedaan worden. Dit kunnen we ons tegenwoordig echter niet meer voorstellen. Het lijkt haast gewoon dat er inmiddels machines zijn voor het uitvoeren van allerlei verschillende werkzaamheden. Om jou wat wijzer te maken over de ontwikkeling van de machines door de jaren heen, gaan we hier in op de geschiedenis van de machinebouw.

Het ontstaan van de eerste machines

Voor het ontstaan van de eerste machines moeten we terug naar de achttiende eeuw. Toen werd in Engeland namelijk de industriële revolutie ingezet. Dit gebeurde ongeveer vanaf het jaar 1750. Toen werden er namelijk allerlei nieuwe machines uitgevonden door verschillende uitvinders. De eerste machines werkten op stoomkracht en werden in het begin van de achttiende eeuw in gebruik genomen. Het duurde vervolgens tot 1777 voordat James Watt zich ermee ging bemoeien. Hij slaagde erin stoommachines te produceren die een stuk betrouwbaarder waren. Grote voordeel van deze eerste machine was dat de mechanisatie in fabrieken sterk op gang kwam. Aansluitend hierop ontstond de zogeheten gespecialiseerde machine-industrie. Dit was overigens niet alleen in Engeland het geval, maar ook in Duitsland en België.

Impuls voor machines door spoorwegen

In het begin van de negentiende eeuw kwamen de spoorwegen meer en meer op. Hier werd de stoommachine bijvoorbeeld gebruikt voor het vervoeren van kolen van de mijnen naar de havens. De grote ontwikkeling op dit gebied zorgde ervoor dat er meer en meer machines bij moesten komen. De treinen die de kolen vervoerden, moesten immers ook geproduceerd worden. Het was dan ook logisch dat er meer machines werden ontwikkeld, zodat het een stuk makkelijker werd om meer en sneller treinstellen te produceren. Zo werden er bijvoorbeeld veel machines voor staalproductie ontwikkeld.

De verdere ontwikkeling van de machines

Het ontwikkelen van machines ging sneller en sneller. Bovendien kwamen er steeds meer verschillende machines bij. Dit vergrootte niet alleen de werkgelegenheid, maar maakte het werk ook nog eens aanzienlijk eenvoudiger. In het begin van de twintigste eeuw nam de ontwikkeling van de machines wederom een grote vlucht. Er werd namelijk ontdekt dat machines ook aangedreven konden worden met behulp van elektromotoren, verbrandingsmotoren en gasturbines. Mede hierdoor kwam ook de ontwikkeling van huishoudelijke apparatuur en auto’s op gang. Ook was het zodoende mogelijk om kleinere machines in grote massa’s te produceren. Hierdoor ging de prijs van veel machines en apparaten behoorlijk naar beneden.

En hoe zit het vandaag de dag?

Zoals we al aanhaalden in de intro, vinden we het tegenwoordig normaal dat machines een groot deel van ons werk hebben overgenomen. Er wordt dag in dag uit nog steeds gewerkt aan de ontwikkeling van nieuwe machines. En dit zorgt ervoor dat er steeds nieuwe apparaten bij blijven komen. De mogelijkheden zijn vandaag de dag haast eindeloos te noemen. Zo kennen we tegenwoordig zelfs machinebouw op maat. Ben je op zoek naar een specifieke machine voor in jouw branche die nog niet bestaat? Dan kun je deze laten ontwikkelen door een gespecialiseerd bedrijf. Zodoende wordt het voor de medewerkers van jouw onderneming alleen nog maar makkelijker om producten te produceren!

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*