Wat zijn briketten?

Wat zijn briketten?
december 23, 2021 Richard

Als je gaat barbecueën, kun je kiezen uit verschillende vormen van barbecue. Op het moment dat je voor een kolenbarbecue gaat, zul je voor een keuze tussen kolen moeten gaan. Zo kun je namelijk kiezen tussen houtskool of briketten. Houtskool is meestal wel duidelijk wat het is. Echter zijn er veel mensen die zich afvragen wat briketten precies zijn. 

De ontbranding

Briketten lijken erg veel op houtskool. Echter zit er wel een groot verschil tussen deze twee. Dit komt omdat briketten een stuk minder snel ontsteken. Bij houtskool heb je het voordeel dat deze snel ontsteken en ook snel op temperatuur komen. Bij houtbriketten is dit echter anders. Dit komt omdat deze een stuk langer doen over het ontsteken. Verder worden ze ook niet zo snel zo heet. 

De hitte is misschien wat matiger, maar briketten doen het over het algemeen een stuk langer. Voor veel mensen gaat de voorkeur dan ook uit voor briketten. Vooral als je lang wilt barbecueën, is het belangrijk om voor briketten te gaan. Dit komt omdat deze het veel langer volhouden dan de houtskool die je anders misschien zou gebruiken. 

Waar zijn briketten van gemaakt?

Briketten worden veelal gemaakt van bruinkool. Dit is een soort erts die in de grond gevonden kan worden. Echter zijn er tegenwoordig nog veel meer grondstoffen waar briketten van gemaakt kunnen worden. Zo is het ook mogelijk om briketten te maken van hout. In de meeste gevallen wordt hier brandhout voor gebruikt. Dit is namelijk het meest toegankelijke soort hout om hiervoor te gebruiken. 

Briketten van brandhout kunnen voor veel verschillende materialen gebruikt worden. Dit komt omdat er tegenwoordig ook duurzamere manieren zijn om briketten te maken. Zo is het ook mogelijk om briketten te maken van de resten van de productie van houtskool. 

Dit kan gedaan worden door de resten van de productie van houtskool fijn te maken en samen te mixen met een bindmiddel. Vaak wordt hier een soort zetmeel voor gebruikt. Dit wordt vervolgens samengeperst tot een hard blok. Dit is wat we als briketten kennen. 

Tegenwoordig is het ook mogelijk om briketten van kokos te maken. De schil van een kokosnoot kan hier namelijk ook goed voor gebruikt worden. Door dit samen te persen, worden de kokosbriketten gemaakt. Deze kunnen vaak een hogere temperatuur bereiken en branden ook wat langer. 

Wanneer briketten gebruiken?

Briketten zijn niet in elk geval even handig om gebruik van te maken. Wanneer je lang wilt barbecueën, zijn briketten ideaal. Echter is het hierbij wel verstandig om de barbecue dicht te houden. Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte een stuk meer binnen blijft. Hierdoor kun je direct en indirect barbecueën met briketten. Veel mensen vinden dit erg prettig. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*