Wat is noodstroomvoeding? 

Wat is noodstroomvoeding? 
juli 22, 2021 Richard

Niemand kan zonder elektriciteit leven. Er wordt tegenwoordig voor bijna alles wel elektriciteit gebruikt. Hoewel het over de jaren heen steeds beter is geworden, garandeert elektriciteit niet dat het altijd werkt. In gebouwen zoals scholen en ziekenhuizen is het natuurlijk wel belangrijk dat er altijd stroom is. Om dit te kunnen waarborgen, bestaat er noodstroomvoeding. Ben je benieuwd naar wat een noodstroomvoeding precies is? Lees dan snel verder voor meer informatie. 

 

Noodstroomvoeding uitgelegd

 

Gebouwen maken normaal gesproken gebruik van een primaire voeding. Die primaire voeding hoort altijd te werken, maar soms valt het helaas uit. Het gebouw wordt dan niet meer voorzien van elektriciteit door die primaire voeding. Om toch elektriciteit te kunnen gebruiken, bestaat de noodstroomvoeding. Die noodstroomvoeding neemt de primaire voeding over waardoor er toch nog elektriciteit in het gebouw is. 

 

Zo heb je de 24V noodvoeding UPS. De UPS staat voor Uninterruptable Power Supplies. Dit wordt in het Nederlands ook wel aangeduid als een no-break voeding. Het bestaat in ieder geval uit een geschakelde gelijkstroomvoeding. Daarin zit een gesloten batterij die onderhoudsvrij is en die dus de stroom overneemt. Dit is wel voor een bepaalde tijd. Daarom is het belangrijk dat de primaire voeding weer snel gaat werken. Je kan ook een 48V omvormer gebruiken.

 

Enkele voordelen

 

Een noodstroomvoeding schaf je waarschijnlijk niet voor niets aan. Het brengt natuurlijk wel een paar voordelen met zich mee. Gebruik je veel computers? Dan vind je het waarschijnlijk belangrijk dat je alle informatie kan bewaren. Wanneer de stroom uitvalt, heb je kans dat je informatie van de computer verliest. Door een noodstroomvoeding blijven de computers gewoon draaien. Dat betekent dat je nog op tijd alle belangrijke informatie kan opslaan voor later en handmatig alles kan uitzetten. Dat is altijd beter voor de computer. 

 

Naast dat je meer zekerheid hebt, zorgt een noodstroomvoeding ook voor wat veiligheid. Als iedereen het desbetreffende gebouw moet verlaten zonder licht, kan dat best wel voor paniek zorgen. Door de noodstroomvoeding kan je alsnog licht hebben in het gebouw waardoor iedereen veilig het gebouw kan verlaten. 

 

Welke plekken?

 

Nu denk je misschien: maar wie heeft zo een noodstroomvoeding dan eigenlijk nodig? Een noodstroomvoeding is zeer belangrijk voor bedrijven en kantoren met veel computers. De harde schijf kan bijvoorbeeld kapotgaan als de elektriciteit uitvalt. Dit kan voor erge achterstanden zorgen bij bedrijven. Hiernaast is een noodstroomvoeding ook erg belangrijk voor ziekenhuizen. Daar kan je namelijk heel veel apparaten vinden die aan moeten blijven. 

 

Verder kunnen scholen ook baat hebben bij een noodstroomvoeding. Tegenwoordig gebruiken scholen natuurlijk steeds meer computers. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om noodstroomvoeding thuis aan te schaffen. Dit kan wellicht voor veel rust zorgen in je hoofd dat er altijd stroom is in de woning. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*