Wat is de juiste plek om mijn tuinhaard te plaatsen?

Wat is de juiste plek om mijn tuinhaard te plaatsen?
februari 27, 2020 Richard
Tuinhaard sfeerfoto

Op een heldere zomeravond lekker in de tuin zitten, of onder de veranda. Om de toon helemaal goed te zetten en om nog wat extra warmte te creëren is een tuinhaard de uitkomst. Maar wat is een verstandige en veilige plek om deze te plaatsen? Lees verder en ontdek!

Het genot van een tuinhaard

Hoe fijn is het om op een heldere zomeravond lekker marshmallows te roosteren met je familie, vervolgens de kinderen naar bed te brengen en zelf nog heerlijk in de tuin bij de houtkachel te zitten. De Hollandse droom. Een tuinhaard geeft een extra dimensie aan je tuin en maakt het mogelijk om in de avond, wanneer het soms ietwat fris wordt, langer buiten te zitten. Een tuinhaard geeft namelijk meer dan voldoende warmte af en is daarnaast ook erg sfeervol.

Waar moet je op letten bij het plaatsen van een tuinhaard?

Vermijd regen en vocht

Het beste is om de tuinkachel onder een afdakje te plaatsen als opslag. Wanneer je een veranda hebt kun je de houtkachel hier plaatsen en laten staan, mits je zorgt voor een goede rookafvoer. De meeste tuinhaarden hebben een pijp die de rook afvoert, je kunt ervoor kiezen om deze door het dak heen te leiden. Het is prima om de kachel midden in de tuin te gebruiken, het is echter aan te raden om deze hier niet altijd te laten staan, omdat het ijzer en staal van de kachel gaat roesten door vocht en regen.

Geen brandbare materialen in de buurt van de houtkachel

Deze regel klinkt logisch, maar wordt makkelijk vergeten. Zorg dat de houtkachel niet te dicht in de buurt staat van brandbare materialen. Hierbij dien je ook rekening te houden met een houten schutting of het plaatsen van banken of stoelen (met kussens). Houd deze materialen altijd rond 80 tot 100 centimeter bij de haard uit de buurt.

Hou rekening met de wind

In Nederland kan het, ook in de zomer, hard waaien. We hebben gebruikelijk te maken met een Zuidwestelijke wind. Het is aan te raden de tuinhaard en omliggende zitplekken zo te plaatsen dat je zo weinig mogelijk merkt van de wind.

Waar plaats je een tuinhaard?

De ideale plek om je tuinhaard te plaatsen verschilt dus per tuin, maar als je een veranda of plek om te zitten onder een afdakje hebt is dit hoogstwaarschijnlijk de beste plek. Wanneer je dit niet hebt in je tuin hangt de ideale plaatsing af van hoe je tuin loopt. Volg de bovenstaande tips en dan weet ik zeker dat je een mooi plekje vindt 😉.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*