Wat is asbest & hoe kan ik asbest verwijderen?  

Wat is asbest & hoe kan ik asbest verwijderen?  
augustus 26, 2020 Richard
Asbest

Wat is asbest? 

Asbest is een verzameling van een aantal in de natuur gevormd mineralen welke behoren tot de groep silicaten. Asbest stond vroeger altijd bekend om de slijtvaste en isolerende eigenschappen en was daarnaast erg goedkoop. Het werd daarom veel verwerkt in verschillende soorten producten, van beton tot gipslijm en karton. Asbest werd vooral veel verwerkt in goedkopere producten vóór het jaar 1993. 

Hoe zit asbest eruit? 

Asbest ziet eruit als een soort vezelachtige structuur en is vaak blauw, bruin of wit van kleur. Dit is echter alleen bij asbest als ruwe stof. Hoe asbest eruit ziet verandert tijdens de productie en verwerking van de stof. Hoewel je asbest dus niet altijd direct op het oog kunt herkennen, kun je het wél horen. Asbest heeft een specifiek geluid als je er met een voorwerk op tikt. Het lijkt op het geluid van tikken op een schoolbord. Asbest heeft geen geur.  

Hoe schadelijk is asbest? 

Asbest is als het goed vast zit niet echt schadelijk voor de gezondheid. De voorwaarde is echter wel dat het product waar de asbest in verwerkt zit in goede staat is. Dit mag niet bewerkt of gesloopt worden, want dan komen de schadelijke stoffen (asbestvezels) van asbest vrij. In dat geval wordt asbest ineens extreem schadelijk en zelfs levensgevaarlijk(!) 

Hoe verwijder je asbest? 

Asbest verwijderen is in verband met de mogelijke schadelijke gevolgen is aan te raden. De overheid wil vanaf het jaar 2024 ook dat er nergens meer asbestdaken aanwezig zijn. Je kunt asbest zelf verwijderen als het om jouw woonhuis of schuur gaat met een klein dak van maximaal 35m² en alléén als het asbesthoudende golfplaten zijn die vastgeschroefd zitten. Is het gelijmd of gespijkerd? En zijn de platen verweerd of beschadigd? Verwijder asbest dan niet zelf! Er bestaat dan een grote kans dat er alsnog schadelijke vezels vrijkomen. Schakel in dit geval een goede asbestprofessional in.  

Asbest laten verwijderen door professionals 

Als je het op safe wil spelen kunt je asbest natuurlijk het beste laten verwijderen door professionals gespecialiseerd in asbestsanering. Daarnaast wil je zeker weten dat het bedrijf voldoet aan de regels uit de Procescertificaat Asbestinventarisatie en hiervoor gecertificeerd is. Deze bedrijven zijn herkenbaar aan het SCA logo en het Procescertificaat Asbestinventarisatie en zijn ingeschreven in het register van Stichting Certificatie Asbest. Pas dan mogen er asbestwerkzaamheden worden uitgevoerd!  

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*