Last van je rug? Misschien kun je er zelf iets aan doen

Last van je rug? Misschien kun je er zelf iets aan doen
juni 23, 2020 Richard
rug pijn

Heb je last van je rug? Je bent zeker niet de enige. Heel veel mensen krijgen tijdens hun leven langere of kortere tijd te maken met rugklachten. Gelukkig kan er vaak wat aan gedaan worden om deze te verhelpen, sterker nog, vaak ben je zelf degene die ervoor kan zorgen dat de rugklachten verdwijnen of in ieder geval een stuk minder worden.

Let op je houding

Een belangrijke veroorzaker van rugklachten, is een verkeerde houding. Je rug is flexibel, je hoeft dus niet de hele dag kaarsrecht te zitten of staan, maar hij heeft wel zo zijn grenzen. Neem je een groot deel van de dag een verkeerde houding aan, dan ga je hier uiteindelijk altijd last van krijgen.

Je rug is overdag altijd actief, er is geen zit-of-sta houding te bedenken waarin deze volledig ontspannen is. Neem je een verkeerde houding aan, dan bezorg je je rug overuren en kunnen de spieren maar ook de wervels in protest gaan komen. Deze houding kan samenhangen met de manier waarop je staat of loopt. Loop je bijvoorbeeld erg voorovergebogen, of leun je tijdens het staan meer op het ene dan op het andere been, dan is je rug niet zo mooi recht als hij zou moeten zijn, en is de kans groot dat je last krijgt. Maar ook als je veel zit op een dag, en zeker wanneer je dat in een verkeerde houding doet, krijg je op den duur last. Zorg er dus voor dat bijvoorbeeld je bureaustoel je rug als het ware in de juiste houding dwingt, en probeer zitten en staan geregeld af te wisselen. Zo belast je je rug niet onnodig, en houd je hem soepel.

Ook tijdens het slapen is een goede houding belangrijk. Dit is het enige moment dat je rug echt tot rust kan komen, tenslotte. Omdat je zelf niet wakker bent en op je houding kan letten, moet je bed dit doen. Zorg voor een matras dat je rug goed ondersteunt en zich aanpast aan jouw lichaam en slaaphouding. Een ergonomisch bed is de beste keuze, omdat deze continue de juiste ondersteuning biedt. Een goed matras bij rugklachten ondersteunt waar nodig, maar geeft bijvoorbeeld ook genoeg flexibiliteit zodat je heupen er bij een zijligging in weg kunnen zakken. Alleen dan blijft je ruggengraat recht, en dat is precies wat je wil.

Wees lief voor je rug

Naast een verkeerde houding, kan ook een zware belasting zorgen voor rugklachten. Door hier al in een vroeg stadium op te letten, kun je in de toekomst problemen voorkomen. Gebruik bij het tillen niet alleen je rug, maar zet kracht vanuit je benen. Til sowieso niet te zwaar, maar schakel waar mogelijk hulpmiddelen in. Waar klachten door een verkeerde houding vaak nog over kunnen gaan wanneer de houding wordt gecorrigeerd, zijn klachten door slijtage vaak blijvend. Door hier van jongs af aan bewust mee om te gaan, kunnen vervelende klachten op latere leeftijd worden voorkomen.

 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*