Hoeveel onderhoud wil jij aan je tuin hebben?

Hoeveel onderhoud wil jij aan je tuin hebben?
juli 14, 2020 Richard
kunstgras

Heb je een tuin, dan komt daar automatisch ook een stukje onderhoud bij kijken. De onderhoudsvrije tuin, die bestaat niet. Er is altijd wel ergens onkruid dat weggehaald moet worden. Troep die de tuin in is gewaaid, tegels die onder de groene aanslag zitten of een mierennest dat je hele tuin over lijkt te nemen. Toch heb je zelf wel grote invloed op hoeveel onderhoud je ongeveer aan je tuin moet plegen.

Meer groen betekent meer onderhoud?

Over het algemeen luidt de gedachte dat meer groen in de tuin ook automatisch leidt tot meer onderhoud dat nodig is. Deels is dat waar. Een flinke grasmat moet nu eenmaal regelmatig gemaaid worden, en bloemen en planten hebben in de zomer regelmatig water nodig. Een geheel betegelde tuin is echter ook niet vrij van onderhoud. Tussen al die tegels groeit altijd wel ergens onkruid, en om ze na de winter weer te ontdoen van hun groene aanslag zal je flink moeten schrobben. Of je gaat aan de slag met een hogedrukspuit, ook iets waar mensen met een betegelde tuin vaak mee gezien worden.

Wil je echt zo min mogelijk doen aan je tuin, kies dan voor zo groot mogelijke tegels: dat geeft minder ruimte aan onkruid. Plaats daar vervolgens geen plantenbakken op, die hebben tenslotte ook weer onderhoud nodig, en koop een flinke hogedrukspuit om in het voorjaar de aanslag mee weg te spuiten. Veel minder onderhoud dan dat ga je in de gemiddelde tuin niet krijgen.

Alhoewel… Steeds meer mensen ontdekken kunstgras. In tegenstelling tot tegels hoef je je hier niet druk te maken om een groene aanslag, en ook onkruid groeit er nauwelijks in.

Daarnaast is maaien, zoals met gewoon gras wel het geval is, uiteraard ook niet nodig. Misschien is de kunstgras tuin wel het meest onderhoudsvrij?

Groen zonder dat het werk oplevert

Kunstgras aanleggen, dat betekent je tuin groener maken zonder dat het je extra onderhoud oplevert. Sterker nog: veel mensen ervaren een kunstgras tuin als vrijwel onderhoudsvrij. Er zal zo nu en dan eens een plukje onkruid opduiken, maar dat trek je er gemakkelijk uit. Ook is het voor de levensduur van het gras prettig als je organisch afval als afgevallen bladeren er regelmatig af haalt. Dat doe je door het gras even te bezemen, of nog rigoureuzer: door de stofzuiger er even overheen te halen. Let wel op dat dat laatste niet voor ieder type een goede oplossing is: is je kunstgras voorzien van een laagje zand, dan zuig je dat op deze manier natuurlijk ook op, en dat wil je niet.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*