Hoe maak je jouw magazijn zo veilig mogelijk?

Hoe maak je jouw magazijn zo veilig mogelijk?
oktober 2, 2023 Richard

Het waarborgen van de veiligheid in je magazijn is van cruciaal belang voor het beschermen van je medewerkers en het verminderen van het risico op ongevallen en schade aan goederen. Een veilig magazijn zorgt voor een hogere productiviteit, minder uitvaltijd en een betere werksfeer. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke aspecten van magazijnveiligheid.

Richt je magazijn zo veilig mogelijk in

Een veilige indeling van je magazijn begint bij een goede magazijninrichting: het plannen van de ruimte en het inrichten van de werkplekken. Zorg ervoor dat de vloer vrij is van obstakels en dat er voldoende ruimte is voor medewerkers en voertuigen om veilig te manoeuvreren. Houd rekening met de volgende tips:

  • Creëer duidelijke looppaden en gemarkeerde zones voor voetgangers en voertuigen, zodat er geen verwarring is over waar men zich veilig kan verplaatsen.
  • Zorg voor voldoende verlichting op de werkvloer, zodat medewerkers goed kunnen zien en veilig kunnen werken.
  • Plaats zware en grote goederen op de onderste niveaus van palletstellingen om het risico op omvallen ladingen te verminderen.
  • Zorg voor voldoende ventilatie in het magazijn om een gezonde werkomgeving te bevorderen.

Deze regels gelden niet alleen voor grote magazijnen in een loods, maar ook wanneer je een magazijn voor je webshop hebt.

Voer regelmatig inspecties uit

Regelmatige inspecties zijn essentieel voor het handhaven van de veiligheid in je magazijn. Plan periodieke controles om ervoor te zorgen dat alle apparatuur, stellingen en systemen naar behoren functioneren en veilig zijn voor gebruik. Enkele aandachtspunten tijdens inspecties zijn:

  • Controleer de staat van palletstellingen op tekenen van slijtage, corrosie of schade. Voer indien nodig reparaties uit of vervang beschadigde onderdelen.
  • Inspecteer de vloer op scheuren, oneffenheden of andere mogelijke gevaren. Herstel eventuele problemen zo snel mogelijk om struikel- en valpartijen te voorkomen.
  • Controleer de werking van heftrucks, palletwagens en andere transportmiddelen. Zorg voor regelmatig onderhoud en vervang defecte apparatuur.

Evalueer de toepassing van veiligheidsmaatregelen, zoals noodverlichting, brandblussers en EHBO-koffers, en zorg ervoor dat ze goed functioneren en gemakkelijk toegankelijk zijn.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*