Hoe kan optrekkend vocht bestreden worden?

Hoe kan optrekkend vocht bestreden worden?
maart 16, 2020 Richard
optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een vochtprobleem dat je zo snel mogelijk moet aanpakken, het kan namelijk grootschalige gevolgen hebben voor de woning en uiteindelijk ook voor de bewoners. Maar wat is optrekkend vocht precies en hoe kan je het herkennen?

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht is een verschijnsel wat kan ontstaan in wanden van metselwerk die in contact staat met de gemetselde fundering, dit kan voornamelijk voorkomen in oudere woningen en gebouwen. Optrekkend vocht kan je herkennen aan vochtplekken die je aan de onderkant van de binnenmuur kan vinden. Andere tekenen van optrekkend vocht zijn onder andere ook: het loslaten van stucwerk en of behang, schimmelplekken, kromtrekkend laminaat, vochtige en rottende plinten.

De gevolgen van optrekkend vocht

Buiten de hierboven genoemde gevolgen, heeft optrekkend vocht ook effect op het leefklimaat van het huis. Het kan dan erg klam aanvoelen en je kan het ook merken aan de temperatuur, het kan sneller koud worden. Omdat dit tegen te gaan zetten mensen de verwarming nog hoger, wat weer voor een hogere energierekening zorgt. Buiten de energierekening, is een warm en vochtig klimaat natuurlijk de perfecte plaats voor bacteriën en schimmels om te groeien wat weer gevolgen kan hebben op de gezondheid van de inwoners. Heb je last van optrekkend vocht? Laat dan het optrekkend vocht oplossen door Alpha Vochttechniek.

De oplossingen

Optrekkend vocht kan op de volgende manieren bestreden worden:

  • Muurinjectie: Hierbij wordt er een speciaal preparaat in de muren gespoten waardoor optrekkend vocht tegen wordt gehouden, het zogeheten capillaire watertransport wordt dus gestopt.
  • Een muurelement. Met een muurelement wordt er een vochtafvoerend element onder in de muren geplaatst. Dit zorgt ervoor dat vocht weg kan en tegelijkertijd dat lucht naar binnen kan komen, het is dus gelijk een ventilatie middel.

Muur onderkappen. Dat is een nogal drastische oplossing, het is ook nogal prijzig en tijdrovend. Hierbij wordt de onderkant van de muren deels uitgefreesd waardoor de muur kan worden opgetild, hiertussen wordt dan een waterkerende laag aangebracht welke het vocht zal tegenhouden. Het is een heel effectieve en permanente oplossing, maar het zal wel meerdere weken duren voordat het allemaal aangebracht is.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*