Welke verlichting gebruik je in de woonkamer?

Welke verlichting gebruik je in de woonkamer?
augustus 18, 2020 Richard

Over het algemeen zijn woonkamers een van de grootste kamers in huizen. Het is een ruimte waar iedereen bij elkaar samenkomt en waar je kunt ontspannen, tv kunt kijken, spelletjes kunt spelen en waar er in sommige gevallen ook gegeten wordt. Dan wil je natuurlijk wel dat jouw woonkamer goed en mooi verlicht is voor deze activiteiten. Een goed verlichte woonkamer heeft idealiter gelaagde verlichting die alle hoeken in de woonkamer verlicht om zo een evenwicht en aangename sfeer te creëren. Dit kan een mix zijn van sfeerverlichting, accentverlichting, inbouwverlichting, vloer- en tafellampen en zelfs kaarslicht om op de woonkamer voor verschillende sferen te verlichten. Maar hoe kun je hier een goede mix van maken? We bespreken graag de mogelijkheden om jouw woonkamer te verlichten. 

Basisverlichting met inbouwspots

Je ziet ze tegenwoordig in iedere woning wel terugkomen, inbouwspots. Inbouwspots vallen niet heel erg op in een groot plafond en zorgen er desondanks voor dat de ruimte goed verlicht wordt. Wij adviseren om dimbare inbouwspots te plaatsen, ondanks dat je van tevoren het idee hebt dat je de spots niet zult dimmen. Waarom? Dimbare inbouwspots zijn over het algemeen iets duurder, maar hierdoor heb je wel de mogelijkheid om op een later moment de spots toch nog te dimmen. Ook kun je kiezen voor kantelbare inbouwspots. Dit type is heel populair, omdat je dan flexibel bent om de spots te kantelen naar de gewenste hoek. 

Taakverlichting

Vervolgens is het belangrijk dat je taakverlichting in jouw woning plaatst. Hiermee bedoelen verlichting die bijvoorbeeld het lezen een stuk comfortabeler maakt. Taakverlichting plaats je bijvoorbeeld bij een leeshoek, het bureau of bij de eettafel als deze ook als werkplek wordt gebruikt. Onder taakverlichting vallen bureaulampen, muur verlichting en richtbare staande lampen.  

Sfeerverlichting

Natuurlijk wil je ‘s avonds ook een gezellige sfeer creëren. Met sfeerverlichting kun je heerlijk ontspannen de dag met jouw partner afsluiten. Sfeerverlichting kun je aanbrengen door middel van kaarsen, maar dimbare accentverlichting kan ook heel goed dienen als sfeerverlichting. We kunnen ons namelijk voorstellen dat je op hete zomeravonden geen kaarsen aan zet.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*