Het zijn dure tijden, dus zijn veel Nederlanders op zoek naar manieren om te besparen op hun energierekening. Door de hoge gasprijzen zijn veel Nederlanders namelijk geschrokken van hun energieprijzen. Gelukkig zijn er manieren om die torenhoge energierekening te voorkomen. Wij geven je in dit artikel een aantal goede tips!
Infrarood vs conventionele verwarming
Welk verwarmingssysteem heb je in huis? Je hebt infrarood verwarming of conventionele verwarming. Infrarood verwarming is veel duurzamer en effectiever, daarom kun je het beste deze vorm van verwarming in je huis laten plaatsen. Infrarood verwarming werkt bovendien niet op gas en water, maar op elektriciteit. Bij infraroodverwarming wordt de warmte afgegeven aan personen en objecten, in plaats van aan de lucht. Je voelt hierdoor de warmte ook sneller en beter. Hierdoor bespaar je gemakkelijk op je energierekening.
Douche kort
Een minuut korter douchen kan je per douchebeurt al zo’n 7 liter water schelen. Als je elke dag doucht, kun je daardoor ongeveer 2.555 liter water per jaar besparen. Zo kun je dus met minder lang douchen behoorlijk besparen op je rekening. Je kunt minder lang douchen door een timer te gebruiken bij de douche, of door jezelf te klokken met muziek. Probeer haren wassen niet tijdens de douchebeurt te doen, maar hangend boven je wasbak of bad. Je kunt ook een waterbesparende douchekop aanschaffen, deze verbruikt namelijk sowieso een stuk minder water.
Isolatie
Isoleren is makkelijker dan je denkt en kan je al snel geld helpen besparen op je energierekening. Je kunt zelf namelijk al veel doen, bijvoorbeeld ervoor zorgen dat naden en kieren afgesloten zijn, folie achter radiatoren plakken, raamfolie op de ramen te plakken en isolerende gordijnen op te hangen. Daarnaast heb je verschillende mogelijkheden om je isolatie in je woning aan te brengen. Zoals dakisolatie, want warme lucht stijgt op en bij een slecht geïsoleerd dak gaat deze warme lucht verloren. Bij gevelisolatie wordt de gevel of buitenmuur geïsoleerd, door middel van een laag isolatiemateriaal, die wordt voorzien van pleisterwerk, steenstrips of tegelwerk. Je kunt ook kiezen voor vloerisolatie, waarbij er een isolerende laag wordt aangebracht aan de onderkant van je (woonkamer)vloer. Dit is zeker een slimme investering als je vloerverwarming hebt!