De verschillen tussen een uitbouw en een erker

De verschillen tussen een uitbouw en een erker
maart 6, 2020 Richard
erker

Er zijn meerdere opties als je graag je woonruimte van je woonkamer wilt vergroten, naast het laten plaatsen van een uitbouw kan je bijvoorbeeld ook kiezen voor een erker. Een groot voordeel van het vergroten van je woonkamer is dat dit zowel aan de zijkant, voorkant als achterkant kan, hierdoor heb je ook veel mogelijkheden. Kies voor een ervaren bedrijf met goede recensies, je kan bijvoorbeeld je uitbouw of erker laten aanbouwen door De Aanbouw Expert. Maar waar moet je nou precies voor kiezen en wat zijn de grote verschillen tussen deze opties?

Het voornaamste verschil: de ruimte

Hier zit een groot verschil in, een erker wordt vaak gezien als een kleine uitbouw en levert daardoor ook een stuk minder winst aan ruimte op. Beide bouwsels worden buiten de gevel geplaatst en de constructie zal aan de bestaande gevel worden bevestigd. Waar een hele uitbouw vaak voor veel ruimtewinst zorgt is dat bij een erker dus een stuk minder, een erker levert bijvoorbeeld maximaal 6 vierkante meter aan ruimte op terwijl dit bij een uitbouw maximaal 14 vierkante meter is.

Hoe zit het met de vergunningen?

Voor een erker heb je nooit een vergunning nodig omdat dit binnen een bepaalde vergunningzone zit, bij een uitbouw kan dit natuurlijk wel voorkomen wanneer deze uiteindelijk buiten de vergunningzone komt. Je mag vergunningsvrij bouwen wanneer de uitbouw aan de volgende eisen voldoet:

  • Wanneer de uitbouw binnen de 2,5 meter blijft.
  • Uitbouw mag maximaal 4 meter hoog worden
  • De uitbouw mag maximaal 30 cm boven de vloer van de kamer op de eerste verdieping komen.
  • De uitbouw mag niet hoger dan het hoofdgebouw komen.

Wanneer er buiten de 2,5 meter gebouwd wordt gelden er andere regels, dit zijn onder andere de volgende:

  • Uitbouw mag maximaal 3 meter hoog worden
  • De uitbouw mag maximaal 30m2 oppervlakte bedragen
  • De uitbouw mag alleen maar voor ondergeschikt gebruik gebruikt worden, denk aan een bijkeuken, garage.

De kosten van een uitbouw en een erker

Bij een dergelijk bouwsel wordt er vaak gerekend per vierkante meter, en de uitbouw is toch wel een stuk duurder. Waar een erker gemiddeld 1500 per vierkante meter kost, ligt dit bij een uitbouw tussen de 2000 en 3000. Er zit ook een verschil of je voor een prefab en casco uitbouw kiest, aangezien er aanzienlijk minder manuren in een prefab uitbouw zitten.

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*