Het gras is altijd groener bij de buren. Als je bij iemand in de tuin komt die een begroeide en bloeiende pergola heeft word je meteen onzeker over je eigen tuin. Met een bloeiende pergola in je tuin is alsof je in het paradijs zelf leeft. Maar geef toe, je ziet het zeker niet zitten om er zelf aan te beginnen, wat een werk. Ik ga je vandaag uitleggen dat hoe je een pergola in je tuin zet en je zal zien dat het simpeler is dan je dacht.
De constructie
Begin altijd met een gedetailleerd plan. Want een goed begin is het halve werk. Maak een plattegrond van je tuin en kijk waar de pergola moet komen. Plan goed uit waar je steunpunten gaan komen. Op deze plekken komen de rechtopstaande balken die zorgen voor de welbekende pergolapoortjes. En ook dat je pergola niet naar beneden komt zetten natuurlijk. Op de steunpunten moeten 3 meter lange stevige houten palen komen. Graaf met een grondboor 60cm diepe gaten op steunpunten. Vervolgens kan je de palen met ijzeren punten diep de grond in slaan. Eventueel kan je snel beton gebruiken om het rotsvast te zetten. Als dat staat is het een kwestie van horizontale balken tussen de steunpalen bevestigen met daarop een paar dwarsliggende balkjes. Dit kan je makkelijk met schroeven doen. Op het klussersplatform.nl kan je nog meer tips vinden voor allerlei doe-het-zelf projectjes.
De planten
Het is even een intensieve klus om de constructie neer te zetten maar nu mag je eindelijk naar het tuincentrum voor mooie plantjes. Blauwe regen is de meest bekende klimplant voor een pergola en ook zeker een aanrader. Deze klimt snel en geeft veel blad. Hierdoor is je pergola snel meer dan een constructie palen in je tuin. Verder zijn druivenplanten leuk om neer te zetten aangezien je jaarlijks je eigen wijn kan maken.
Onderhoud
In het begin zal je de plantjes goed op weg moeten helpen om de paal op te klimmen. De druivenplant heeft zeker een staaldraadje nodig om dicht bij de pergola te blijven. De blauwe regen kan dat prima zelf, maar die uitbundige jongen moet nog wel eens gesnoeid worden. Wanneer je planten de top hebben bereikt kan het zijn dat er een tak naast de pergola schommelt. Help de plant even door de tak en de uitschieters over de dwarsliggers te leggen. Als de planten eenmaal staan en de pergola volgroeid is hoef je het alleen af en toe te snoeien. Voorderest kan je er full-time van genieten!
Voor meer van deze leuke ideetjes om het woonplezier te vergroten kan je andere blogs lezen op woonvariant.be