Roest verwijderen? 3 tips om van die nare roest af te komen

Roest verwijderen? 3 tips om van die nare roest af te komen
juni 11, 2021 Richard

Heb jij van die nare roestvlekken op je fiets, auto of een andere metalen voorwerp? Erg vervelend natuurlijk! Gelukkig zijn er allerlei manieren waarop je op eenvoudige manier van roest afkomt. In dit artikel gaan we verder in op het verwijderen van roest. Ook gaan we dieper in op het fenomeen roest: wat is het eigenlijk en hoe ontstaat het? Hopelijk kun jij met deze informatie je roest verwijderen en kun je voorkomen dat je de volgende keer weer last hebt van roest. 

Hoe ontstaat roest? 

Hoe ontstaan nou eigenlijk die lelijke roestplekken op je fiets of auto? Roest ontstaat door een reactie van verschillende factoren. Wanneer ijzer in aanraking komt met water en zuurstof, dan oxideert het, hierdoor kan roest zich ontwikkelen. Soms wordt corrosie ook wel eens verward met roest, maar dit is ten onrechte. Corrosie kan op allerlei metalen voorkomen, terwijl roest alleen bij ijzer voorkomt. Er zit dus een minimaal verschil tussen beide fenomenen. 

Hoe kun je roest voorkomen? 

Roest verwijderen hoeft in principe niet moeilijk te zijn, maar het voorkomen van roest is nog eenvoudiger. Je moet ervoor zorgen dat jouw voorwerpen die van ijzer zijn niet veelvuldig in aanraking komen met zuurstof en water. Zet je fiets zoveel mogelijk in de schuur en zet je auto zoveel mogelijk in de garage. Natuurlijk zal een fiets niet direct gaan roesten als het een keer in de regen staat, maar als je het maandenlang buiten laat staan, dan kan er roestvorming ontstaan. Overigens kun je je auto of fiets ook behandelen met een coating, om zo roestvorming te voorkomen.

Hoe verwijder je roest? 

Heb je de roestvorming niet kunnen voorkomen en heb je nu van die lelijk roestplekken op je auto, fiets of een ander ijzeren voorwerp? Geen zorgen! Er zijn genoeg manieren om hiervan af te komen. We hebben een aantal manieren voor je op een rij gezet. Je kunt namelijk roest verwijderen met:

  • Azijn.
  • Cola.
  • Limoen en zout.
  • Een aardappel en afwasmiddel.
  • Baking soda.
  • WD40. 

Overigens is het verwijderen van roest op een auto wel een wat lastigere klus dan het verwijderen van roest op een klein ijzeren voorwerp. Laat je dus goed informeren voordat je aan de slag gaat met het verwijderen van roest op een auto. Je kunt je laten adviseren door een specialist bij een garage. Zo weet je zeker dat je goed aan de slag gaat en je de kans op fouten minimaliseert. 

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*