Alles wat je wilt weten over brandpreventie

Alles wat je wilt weten over brandpreventie
januari 20, 2022 Richard

Of je nou thuis bent of op kantoor, brandpreventie is altijd uiterst belangrijk. We zijn het er allemaal wel over eens dat we in geen geval willen dat er ergens brand uitbreekt. En al helemaal niet wanneer er ook mensen in dezelfde ruimte of in hetzelfde gebouw zijn. Maar weet jij eigenlijk wel waar je allemaal op moet letten in het kader van brandpreventie? De Groot Brandwachten weet er alles van, maar we brengen je wat tips bij in deze blog.  

Tips voor brandpreventie 

Om je weer up-to-date te brengen over wat je zelf aan brandpreventie kan doen, geven we je een aantal tips. We beginnen in de keuken. Wanneer je aan het koken bent en je moet een gerecht wat langer op laten staan, ga dan nooit weg zonder een kookwekker te zetten, of laat iemand anders op het eten letten. Je denk wellicht dat er niks kan gebeuren, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een tweede tips gaat over de afzuigkap. Het is belangrijk dat je het filter regelmatig schoonmaakt. Vetresten kunnen namelijk vlam vatten. Mocht het daarnaast een keer zo ver komen dat je vlam in de pan krijgt, gooi er dan nooit water bij! De combinatie van vet/olie en water kan namelijk voor een steekvlam zorgen! Gebruik de deksel van de pan of een blusdeken om het vuur te stoppen.  

Naast dat je een pan niet onbewaakt moet achterlaten, laat je ook nooit je strijkijzer of brandende kaarsen onbewaakt achter. 

Kinderen in huis? Zorg er dan ten alle tijden voor dat de kinderen niet in aanmerking kunnen komen met lucifers of aanstekers. Kinderen spelen namelijk met alles. Berg dit soort dingen dus zorgvuldig op.  

Hulpmiddelen voor brandpreventie 

Nu je weer bij bent met wat tips, willen we ook nog wat handige hulpmiddelen bespreken. Een handige tool die je een beginnende brand helpt te herkennen is een rookmelder. Logischerwijs herkent dit apparaat de aanwezigheid van rook wat dus kan duiden op de aanwezigheid van brand. Overdag kan je de rook ook zelf ruiken, maar wist je dat je in je slaap niets ruikt? Een rookmelder is dus onmisbaar. Zorg ervoor dat je er eentje hebt hangen op elke verdieping.  

Mocht het dan toch zover komen, dan is het van belang dat je een brandblusser in huis hebt. 

Dit is in elk huishouden onmisbaar. Laat je van tevoren wel informeren over het type brandblusser dat je moet hebben voor in huis. 

Al eerder hadden we het over vlam in de pan. Een blusdeken kan hier heel goed bij helpen. Een blusdeken kan daarnaast ook helpen vuur te doven op een persoon. Schaf een blusdeken aan en lees van tevoren eens hoe je hem moet gebruiken. Op het moment dat je hem écht nodig hebt, heb je natuurlijk geen tijd meer om eerst eens even de gebruiksaanwijzing te lezen.  

0 Reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*